torsdag 13 juni

Jakt & prylar

Foto: Axel Hedberg & Kjell-Erik Moseid

Webb-tv: Se när räv dödar rådjurskid

Räven är den största predatorn på rådjurskid och därför är rävjakt den enskilt viktigaste viltvårdsårgärden man kan göra om man vill ha fler rådjur i markerna.
Axel Hedberg lyckades filma när en räv dödade ett kid precis utanför hans balkong.

 Se när räven dödar ett rådjurskid.

 

– Jag och min fru bodde vid den här tidpunklten i en lägenhet i Bromma i Stockholm. Det är ett område med väldigt mycket rådjur. Stora lummiga villaträdgårdar och många små skogsbitar insprängda här och där, berättar Axel Hedberg.

– Utanför vår lägenhet var precis ett sådant litet kulformat skogsområde och där var det ofta rådjur. Det var en varm försommar det året och vi satt mycket ute på balkongen på kvällarna när barnen somnat. Då hade vi sett en råget i området som gick runt med tre kid, fortsätter han.

 

Kom smygande

Några kvällar senare fick han syn på en räv som kom smygande. Det syntes tydligt på rävens sätt att den var på jakt. Han halade fram sin mobiltelefon och började filma. Plötsligt hittade räven ett av kiden och dödade det omedelbart.

– Den visste verkligen att vara på rätt plats på exakt rätt tidpunkt.

 

Kastade vedträ

Efter räven dragit iväg med kidet och gömt det kom den tillbaka igen. Uppenbarligen kände räven att det fanns fler kid i området.

– Men då tyckte jag att ett kid får räcka och gick ut på balkongen och kastade vedträn efter den. Räven blängde då argt på mig innan den motvilligt försvann.

En liten stund senare kom rågeten med ett av de tre kiden i släptåg. Hon ropade och letade efter de andra två.

– Vi hörde sedan hur geten ropade utanför vardagsrumsfönstret hela kvällen, berättar Axel Hedberg.

 

Lätta att hitta

Trots de nyfödda rådjurskidens tryckbeteende, skyddsfärg och svaga lukt tycks räven ha ganska lätt att hitta dem. Det tros bero på att räven i första hand bevakar getterna och väntar tills de söker upp sina kid.

Räven tar hälften av rådjurskiden

Ett rådjurskid är mest sårbart direkt efter födseln och fram till unge­fär sju–åtta veckors ålder. Därefter trycker det inte längre lika hårt utan flyr i god tid. För kid som klarat sig så länge är dödsrisken liten.

 

Hålla efter räven

Att hålla efter räven är den enskilt viktigaste faktorn om man vill ha fler rådjur, den menar bland andra rådjursforskaren Petter Kjellander som är professor och verksam vid Sveriges lantbruks­universitet, SLU, i Grimsö.

– Att hålla efter räven är den enskilt viktigaste faktorn om man vill ha fler rådjur på sin mark. Jag kan ta ett exempel från i år. Vid vår mark i Bogesund satte vi sändare på 20 ­nyfödda rådjurskid nu på för­sommaren. 15 av dem blev rävmat inom några veckor, berättade Petter Kjellander i en tidigare intervju med Svensk Jakt.

Ett ton bytesdjur

Vetenskapliga modeller visar att för en nor­malstor rävkull på fem valpar som i början av augusti väger två kilo styck – alltså tillsammans tio kilo – har det gått åt 1.000 kilo eller ett ton bytesdjur!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay