Influensaviruset sprids från vilda fåglar till tama. Foto: Kjell-Erik Moseid

Vinterns andra fall av fågelinfluensa

En kalkonbesättning i Skurups kommun, södra Skåne, har drabbats av fågelinfluensa. Fågeluppfödare uppmanas att förstärka sina hygienrutiner.

Fallet i Skurup är det andra på tamfågel i Sverige denna influensasäsong. De smittade fåglarna har avlivats och anläggningen kommer att saneras.

Nytt fall av fågelinfluensa konstaterat

Det aktuella högpatogena fågelinfluensaviruset är mycket smittsamt mellan fåglar. Det är extra viktigt att djurägare, oavsett storlek på anläggning, förstärker sina hygienrutiner och är ytterst uppmärksamma på symtom.

 

Stor spridning

− Vi ser fortsatt en stor spridning av fågelinfluensan i Europa, och det kommer inte som en överraskning att vi får fler fall även i Sverige. För att kunna bekämpa smittan är det viktigt med tidig upptäckt av viruset och att man som producent är ytterst uppmärksam på symtom, särskilt ökad dödlighet, och kontaktar veterinär omgående. Det vi såg förra säsongen var att smittan kom från vilda fåglar och inte genom spridning mellan drabbade besättningar, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev