En skånsk anläggning för fasanuppfödning har drabbats av fågelinfluensa. Foto: Martin Källberg

Fågelinfluensa på viltfågelanläggning

Ett fall av fågelinfluensa av typen H5 har konstaterats vid en anläggning som föder upp fasaner i Arlöv utanför Malmö, rapporterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– För att undvika spridning är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner, säger Karin Åhl, på Jordbruksverket.

– Detta virus är lågpatogent, det vill säga mindre sjukdomsframkallande än de så kallade högpatogena fågelinfluensavirus som påvisats i Sverige vid ett flertal tillfällen under de senaste åren. Lågpatogena virus kan dock under vissa omständigheter omvandlas till högpatogena, vilket är huvudanledningen till att också utbrott med lågpatogen fågelinfluensa kontrolleras, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på SVA.

 

Kontrollområde

När det gäller den smittade anläggningen för fasanuppfödning har Jordbruksverket nu beslutat om tillträdesförbud och där råder särskilda restriktioner, som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till anläggningen.

– För att motverka smittspridning från den spärrade fasanbesättningen kommer djuren att avlivas. Det här innebär naturligtvis en påfrestning för djurägaren, säger Karin Åhl.

Jordbruksverket har också beslutat att införa ett kontrollområde med en kilometers radie kring gården.

 

Restriktioner

I kontrollområdet gäller bland annat följande restriktioner:

• Personer som besöker djurstallar med fjäderfä och andra fåglar ska följa hygienreglerna.

• Det är förbjudet att transportera fjäderfä, levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter mellan anläggningar för fjäderfä.

• Det är förbjudet att transportera fjäderfä, levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter ut ur och in i kontrollområdet.

• Det är möjligt att söka dispens för vissa transporter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev