Havsörn. Foto: Kenneth Johansson

Havsörn. Foto: Kenneth Johansson

Fågelinfluensa upptäckt på fler vilda fåglar

En havsörn från Gotland samt två skrattmåsar och en kråka från Malmö som hittats sjuka eller döda bar på fågelinfluensa av typen H5. Det visar den analys av fåglarna som nu gjorts av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

I november påvisades fågelinfluensa H5N8 på en knipa och på en stor fjäderfäbesättning i Skåne. Denna typ av fågelinfluensa har aldrig smittat till människa. Tidigare fynd på vildfågel i det pågående utbrottet har dominerats av fall på sjöfågel, men även andra arter kan drabbas som denna gång.

– Fynden stödjer den bild vi har från andra europeiska länder att fågelinfluensa har en omfattande spridning bland vilda fåglar, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

 

Fallviltsövervakning

De nya fynden, som visar på större spridning av fågelinfluensa i landet, gjordes i samband med SVA:s ordinarie fallviltsövervakning.

– Myndigheternas gemensamma arbete fokuserar på att motverka spridning av smitta från vilda fåglar till tamfågelbesättningar. Sedan tidigare ska tamfåglar i hela landet hållas inomhus för att minimera kontakt med vilda fåglar. Alla som håller fåglar behöver fortsatt vara vaksamma på sjukdomstecken hos fåglarna och vara mycket noggranna med smittskyddet i sina besättningar, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare vid Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Kontakta viltsektionen

SVA uppmanar till fortsatt vaksamhet på döda fåglar i miljön. Den som hittar döda fåglar kan kontakta Viltsektionen vid SVA, tel. 018-67 40 00 eller mejladress vilt@sva.se 

SVA bedömer om fåglarna ska tas in för provtagning och obduktion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev