Ett nytt fall av fågelinfluensa har konstaterats i Skåne. Smittan drabbar alla fåglar, men sjöfåglar är särskilt utsatta. Foto: Kenneth Johansson

Nytt fall av fågelinfluensa konstaterat

Premium

Fågelinfluensa har konstaterats i en mindre besättning med höns och ankor i Skåne. Jordbruksverket varnar nu för viruset som är mycket smittsamt.

Den 2 november höjde Jordbruksverket skyddsnivån från nivå 1 till nivå 2 i södra Sverige, för att skydda fågelbesättningar i området. Det innebär att alla tamfåglar ska hållas inomhus för att minska risken för smittspridning.

Nu konstaterar Jordbruksverket smitta i en mindre besättning med höns och ankor i Skurups kommun i Skåne. Proverna har analyserats av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Jordbruksverket har infört restriktionszoner runt den smittade besättningen.

 

Var väntat

Utbrottet är inte helt oväntat. Ett omfattande utbrott av smitta i Europa under 2020-2021 har hängt kvar och cirkulerar fortfarande i vilda fågelpopulationer i Sverige och våra grannländer.

– Säsongen 2020-2021 var mycket svår och vi hade då det största antalet fågelinfluensafall på tama fjäderfän någonsin i Sverige. Det är extra viktigt att du som djurägare, oavsett storlek på anläggning, förstärker dina hygienrutiner och beaktar de regler som gäller vid höjd skyddsnivå, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

 

Drabbar sjöfåglar

Övervakningen av fågelbesättningar kommer att öka. Fågelinfluensa förekommer bland vilda fåglar, och främst hos sjöfåglar. Smittan leder till stor dödlighet.

Fågelinfluensa kan även drabba viltfågelanläggningar, och i vissa fall även överföras till människor.

SVA vill ha rapporter om fynd av sjuka eller döda vilda fåglar för att öka kunskapen om smittläget för fågelinfluensa och andra sjukdomar hos vilda fåglar.

 

Kan smitta människor

Använd formuläret rapporteravilt.se så blir du kontaktad med instruktioner om hur du kan skicka in döda vilda fåglar till SVA för undersökning.

Vid hantering av döda eller sjuka fåglar uppmanas till försiktighet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev