Publicerad 27 februari 2017 - 14:33

Förhandlingar och eftergifter. Miljöpartiet och socialdemokraterna har fått ge och ta i förhandlingarna om rovdjurspolitiken. Miljöminister Karolina Skog (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) lär säkert mötas i fler förhandlingar som rör jaktfrågor. Foto: Lars-Henrik Andersson (stora bilden), Kristian Pohl (Karolina Skog och Sven-Erik Bucht).

Viltförvaltningen: En eftergift till Miljöpartiet

Den ändrade sammansättningen i viltförvaltningsdelegationerna var en eftergift till Miljöpartiet som en del i en större uppgörelse, där också rovdjurspolitiken ingick. Det bekräftar nu socialdemokraten Isak From som är partiets jaktpolitiska talesperson i riksdagen.

I förra veckan meddelade miljöminister Karolina Skog (MP) att det så kallade miljö- och naturvårdsintresset får ytterligare en ledamot i landets viltförvaltningsdelegationer.

Det innebär att naturvården får nominera två delegater till delegationerna, medan jägarna även fortsättningsvis endast representeras av en ledamot.
Enligt miljöministern har vissa intressen varit underrepresenterade, och att man nu får en bättre balans i delegationerna.

 

Stort inflytande

Beslutet kritiseras hårt från jägarhåll. Enligt Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld innebär den ändrade sammansättningen till förmån för ett intresse en snedvridning av demokratin i viltförvaltningen.

Den ändrade sammansättningen i viltförvaltningsdelegationerna var en eftergift till Miljöpartiet bekräftar socialdemokraten Isak From som är partiets jaktpolitiska talesperson i riksdagen. Foto: Riksdagen

Andra har kritiserat Socialdemokraterna för att än en gång har vikit ner sig och gett regeringskollegan Miljöpartiet orimligt stort inflytande över viltförvaltningen.
Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Isak From, som också är partiets jaktpolitiska talesperson i riksdagen, säger till Svensk Jakt att frågan om delegationernas sammansättning var en del i en större uppgörelse i regeringen där också rovdjurspolitiken ingick.
– Det var så vi fick det presenterat för oss. Frågan har föregåtts av en förhandling, som det mesta annat inom politiken. Och visst, det är en eftergift till Miljöpartiet som inte var särskilt rolig att göra, men vinsten är att vi har fått ordning och reda i rovdjursförvaltningen. Det handlar dels om att vi kan ha licensjakt på varg, men också om den förändrade rättsordningen, säger Isak From.

 

Förstår jägarna

Enligt Isak From kommer regeringen längre fram med ytterligare direktiv som rör viltförvaltningsdelegationerna. Det handlar om tydligare riktlinjer och beskrivningar om vad uppdraget innebär.
– Likaså är det stora skillnader mellan delegationerna. Vissa får ett gott stöd från länsstyrelserna vad gäller bland annat utbildning, medan sådan saknats i andra. Det är något som ska bli mer lika över landet, säger Isak From.
Han säger sig förstå jägare som är förvånade och upprörda över att naturvårdsintresset nu får större inflytande över viltförvaltningen än jägarna.
– Samtidigt är ofta flera ledamöter i delegationerna jägare och intresserade och kunniga i frågan, säger Isak From.

 

Men några garantier för att det är så finns ju inte. Helt plötsligt kan ju jaktmotstånd och viltfientliga intressen dominera i en delegation?
– Nej, det är rätt att det inte är givet. Jag tror att det i framtiden blir viktigare att titta på vilken jakt- och viltpolitik som partierna vill föra regionalt. Nu är det bara riksnivån som är av intresse.

 

Tycker du att detta var en bra eftergift till Miljöpartiet?
– Den ingick i överenskommelsen där vi ville få till en hållbar rovdjursförvaltning. Jag kan konstatera att den är betydligt bättre nu än när vi tillträdde, säger Isak From.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Älgjakt
  Så blir höstens älgjakt
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se