Carolina Drabe och Andreas Seiler. Foto: Riksförbundet M

Viltforskare prisas av motorförbund

Andreas Seiler, doktor i ekologi verksam vid Sveriges Lantbruksuniversitet, tilldelas Årets hjulklapp 2023 av Riksförbundet M Sverige för hans forskning om vilt och trafik. 

Sveriges digra vägnät innebär svårpasserade barriärer för landets vilt.

Vägarna försvårar djurens rörelse och förra året rapporterades över 63 000 viltolyckor längs de svenska vägarna.

Nu prisas Anders Seilers forskning av Riksförbundet M Sverige då den har ökat förståelsen av viltolyckor och hur de kan förebyggas.

Faunapassager

– Ett konkret resultat av Andreas Seilers gärning är det ökande antalet faunapassager som byggs längs svenska vägar. Tillsammans med kollegor tog han fram riktlinjer för planering och utformning av faunapassager som är vägledande för det som byggs i dag. Passagerna ökar djurens rörlighet och minskar antalet viltolyckor, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

”Vårt ansvar”

Ansvaret för att förhindra olyckor ligger helt och hållet på människan.

– Det är inte djuren som korsar vägen – utan vägen som korsar djurens livsmiljö. Ansvaret att minska påverkan och undvika olyckor är därför alltid vårt. Tack vare erfarenheter från hundratusentals tidigare viltolyckor kan vi minska risken betydligt, säger Anders Seiler och fortsätter:

– Det är vårt ansvar som bilförare att köra förutseende när det gäller vilt, men det svåra är att veta när och var vi behöver vara extra uppmärksamma eller sakta ner. Myndigheter kan inte helt bygga bort problemet, men de kan tillhandahålla kunskaperna så att vi som bilförare får hjälp att köra ansvarsfullt och säkert, säger Andreas Seiler.

Juryns motivering lyder:

Genom över två decenniers forskning om vilt och trafik, liksom hans starka engagemang för att sprida kunskapen, har Andreas Seiler skapat förutsättningar för ett mer trafiksäkert och ekologiskt hållbart transportsystem. Hans arbete både i Sverige och internationellt har ökat vår förståelse av viltolyckor och hur de kan förebyggas. Med ny kunskap kring hur säkra viltpassager bör utformas kan både trafikskador och infrastrukturens negativa påverkan på faunan minska.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev