Vid Grimsö forskningsstation undersöks hur älgar reagerar på ljud från människor och hundar. Foto: Jan Henricson och Kjell-Erik Moseid

Älgars reaktion på röster undersöks

Kan uppspelade människoröster och hundskall hindra vilt från att korsa ett järnvägsspår samtidigt som tåget kör förbi? Den frågan söker biologen Denice Lodnert svar på i ett projekt vid Grimsö forskningsstation.

Trafikverket vill få ner kostnaderna för den spårbundna trafikens viltolyckor och har i projektet Viltsäker järnväg inlett ett samarbete med SLU, Grimsö forskningsstation.

Med viltstängsel längs spåren måste viltet ändå ha möjlighet att gå över i särskilda passager. Och hur ska man åstadkomma en lösning där älg och rådjur inte går över spåret samtidigt som tåget kommer?

 

Lockas med salt

Med saltstenar som lockmedel och med uppsatta viltkameror som visar älgarnas reaktion när människoröster och hundskall spelas upp vill man ta reda på om ljuden fungerar som skrämselåtgärd.

Ljud av hackspett och uggla finns också med i undersökningen. Något som Denice Lodnert beskriver som neutrala ljudreferenser som man vill se hur älgarna reagerar på.

 

Vildsvin nästa

– Vi studerar också vilka skilda reaktioner det kan bli mellan ko med kalv, ensam ko eller om det är en tjur som hör skrämselljuden, säger Denice Lodnert till Helahälsingland.se som berättar om projektet.

Vid sidan av älgarna ska också rådjurs och vildsvins reaktioner på ljuden filmas. För vildsvinen är det inte saltstenar utan tjärade träd som utgör lockmedel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev