Älgjakten leder inte till en ökad risk för viltolyckor. Istället är det älgarnas brunstbeteende som är orsaken till att det är fler älgolyckor under hösten än under övriga årstider, konstateras i en studie vid SLU. Foto: Kenneth Johansson

Älgolyckor ökar inte i samband med jakt

Älgjakten leder inte till en ökad risk för viltolyckor. Det slås fast i en nyligen publicerad studie från SLU.

Ofta torgförs uppfattningen att jakten är en orsak till att det inträffar fler viltolyckor med älg under hösten än under andra årstider.

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, konstaterar i en studie att den teorin inte stämmer. Däremot påverkar den ökade aktiviteten i älgstammen under brunsten antalet älgolyckor.

Forskarna har följt sändarförsedda älgar för att jämföra i vilken utsträckning de korsar trafikerade vägar under hösten, jämfört med andra årstider.

 

Aktiva tjurar

I studien undersöktes 140 kors och 32 tjurars rörelser från slutet av augusti till mitten av oktober under åren 2004–2013 i sju skilda områden i Sverige.

Man konstaterar att älgkorna inte ändrar sitt rörelsemönster under hösten, och att vägpassagerna inte ökar under de första intensiva älgjaktveckorna.

Tjurarna, däremot, blir mer aktiva under tiden mitten av september till början av oktober, alltså under brunstuppehållet i norra Sverige och tiden omedelbart före älgjaktpremiären i söder.

 

Medvetna förare

Det är alltså på grund av ökad aktivitet under brunsten som älgarna, och då tjurarna, riskerar att orsaka fler viltolyckor än övriga årstider, konstaterar forskarna.

De påpekar att ett sätt att minska antalet älgolyckor är att göra bilförarna mer medvetna om att risken för att en älg ska komma upp på vägen är större under perioden då djuren brunstar än annars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev