Publicerad 9 december 2020 - 08:14

Flera samebyar i Norrbotten tycker att det är fel att länsstyrelsen i villkoren för älgjakten skriver att samebymedlem före en älgjakt ska kontakta det jaktlag som jagar på privat mark inom samebyns område. Foto: Lars-Henrik Andersson

Villkor för älgjakt i Norrbotten överklagad – kammarrätten avgör

Premium

Länsstyrelsen i Norrbotten vill att samebyar i samband med älgjakt kontaktar ortsbojaktlagen. Svenska samernas riksförbund, SSR, överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Luleå som dock avslår överklagan. Nu har SSR gått vidare och överklagat till Kammarrätten i Sundsvall.

Inför årets älgjakt beslutade länsstyrelsen i Norrbotten att samebyarna ska kontakta ortsbojaktlagen i samband med älgjakt. Enligt länsstyrelsen handlar det om en säkerhetsfråga och att det av praktiska skäl är lättare att samebyn kontaktar det jaktlag som jagar på privat mark inom samebyns område.

 

Samebyar överklagar villkor för älgjakt

Samebyar reagerade

Men länsstyrelsens beslut retade upp åtta samebyar i Norrbotten som med hjälp av SSR överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Luleå, som i sin dom gör följande bedömning:

”Vad gäller de nu aktuella villkoren bedömer förvaltningsrätten att villkoren som sådana inte kan anses inskränka samernas rätt till jakt, då det inte begränsar antalet älgar som får skjutas. Villkoren har införts för att tillgodose ett allmänt intresse då det är av vikt för säkerheten att parter som jagar på samma område ska ha kännedom om varandra. Det kan inte anses uppenbart obehövligt. Det intrång som villkoren kan medföra är enligt domstolens bedömning proportionerligt i relation till vad som står att vinna för det allmänna intresset.”

 

Gäller inte alla

SSR har nu alltså överklagat förvaltningsrättens dom och i överklagan skriver SSR bland annat följande:

”Samebyarna vill med anledning av ovanstående särskilt fästa Kammarrättens uppmärksamhet på att, de överklagade villkoren enbart gäller för samebyarna och inte för övriga jakträttshavare. Detta innebär en ensidig inskränkning då motsvarande inskränkning inte finns för övriga jakträttshavare. Enligt samebyarnas uppfattning kan det inte anses ligga i det allmännas intresse att ensidigt förplikta/och eller begränsa en jakträttsinnehavare samtidigt de andra jakträttshavarna inte har samma förpliktelse eller begränsning. Ett sådant resonemang skulle innebära att samebyarna har ett sämre skydd av sina rättigheter än övriga, vilket i sig måste ses som anmärkningsvärt.”

 

Säkerhet vid jakt

Nicklas Tuorda.

Förre jakthandläggaren vid länsstyrelsen i Norrbotten, Nicklas Tuorda, sa så här till Svensk Jakt i samband med att länsstyrelsens beslut överklagades:

– Vi har haft de här reglerna i flertalet år. Samebyarnas rätt inskränks inte och villkoret är utformat på ett sådant sätt att det handlar om säkerhetsaspekten för att marken har en så kallad dubbelregistrering. Det handlar om att meddela och inte om att någon har förtur före någon annan.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram