Vildsvinsköttet ökar i svenska hushåll
PremiumEn ökad jakt på vildsvin ger också ett bra tillskott av viltkött till de svenska hushållen. Trenden är tydlig. Inom några år kan vi få lika mycket klimatsmart kött från vildsvinsjakten som från den klassiska älgjakten.
Det är Statistiska Centralbyrån, SCB, som har gjort en studie över hur mycket viltkött de olika jaktbara vilda djuren bidrar med till svenska hushåll.
Utvecklingen är mycket tydlig.
Vildsvinen tar mark
När älgjakten och antalet fällda älgar minskar något så är det främst jakt på vildsvin som ökar snabbt.
Går vi ännu längre tillbaka, till början av 1990-talet, gav älgjakten uppskattningsvis 30.000 ton kött. Övrigt vilt gav då cirka 7.000 ton och vildsvinen fanns knappt på kartan.
SCB uppskattar vikten från skjutna vildsvin vid den tidpunkten till blygsamma 40 ton.
Under de senaste tjugo åren har älgen och älgköttets betydelse minskat. Övriga hjortdjur har hållit sig relativt konstant nivå, där rådjuren har minskat men övriga hjortdjur och främst dovhjorten har ökat.
Ekologiskt och klimatsmart
Trenden under de senaste tio åren är mycket tydlig. Mellan åren 2006 och 2009 ökade den sammanlagda vikten av skjutna vildsvin med mer än 220 procent, från 2.300 ton till 7.500 ton.
År 2017 var den samlade vikten från vildsvinsjakt 13.000 ton, samtidigt som köttet från de fällda älgarna det året gav 19.000 ton ekologiskt och klimatsmart kött.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.