Miljöpartiet vill förbjuda all levandefångst av vilt. Utom för vildsvin där fällor enligt partiet kan vara ett godtagbart alternativ till annan jakt. Foto: Ingemar Pettersson

Vildsvin undantaget i Miljöpartiets program för djurskydd

Premium

I Miljöpartiets nya djurpolitiska program föreslås ett förbud mot all levandefångst av vilt. Med ett undantag. Vildsvin ska även fortsättningsvis få tas i fälla, som ett alternativ till annan jakt.

Det gröna partiets djurpolitiska program handlar till övervägande del om tamdjurshållning. Men även viltet och därmed jakten ägnas några sidors uppmärksamhet.

Miljöpartiet vill inte att skydd av viltet, som nu, ska regleras i jaktlagen. I stället vill man införliva det man kallar viltlevande djur i samma djurskyddslag som omfattar de djur som hålls av människan.

Det, skriver man, skulle innebära att det faller sig naturligt att ställa krav på mer djurskyddsanpassade jakt- och fiskemetoder, utan att gå närmare in på vad det skulle innebära.

 

Mot nöjesjakt

Miljöpartiet anser att det är fel när jägare tycker det är roligt att jaga, därför är man emot det man kallar nöjesjakt. Man konstaterar emellertid att det inte har någon betydelse för det enskilda djuret om jägaren är glad eller ledsen när han eller hon kramar avtryckaren, utan att det är hur jakten bedrivs som är huvudsaken.

Jakttiderna ska anpassas så att de inte infaller när djuren har ungar eller under deras parningstid. Kanske finns det här en allierad att söka för jägare som tycker att det ska vara ett fortsatt brunstuppehåll under älgjakten i Norrlandslänen.

 

Vildsvin undantaget

Partiet tar avstånd från jaktformer där viltet riskerar att utsättas för särskilt stor risk för lidande. Till det räknar man fällfångsten, då levandefångst innebär att djuren kan skada sig när de försöker ta sig ur en fälla.

Därför vill man förbjuda fällor som fångar viltet levande. Omsorgen om djuren omfattar emellertid inte vildsvin, då ”fällor kan vara ett godtagbart alternativ i förhållande till andra tillåtna jaktformer för arten”.

Om Miljöpartiets djurpolitiska program får genomslag förbjuds också grytjakt och grytanlagsprov med hund, kaninjakt med iller, samt fotsnara för räv.

 

Föreskrifter för utsättning

Ett särskilt avsnitt handlar om utsättning och uppfödning. Här efterlyser partiet en reglering av verksamheten. De riktlinjer som tagits fram av branschen är inte tillräckliga, då det är oklart i vilket utsträckning dessa följs av uppfödare och utsättare.

Man vill se föreskrifter med djurskyddskrav för avel, uppfödning, transport och utsättning av vilda fåglar – fasaner, rapphöns och gräsänder. Partiet menar att uppfödning och utsättning ställer högre krav på att hantera djurvälfärdsproblem än vad som görs vid uppfödning av tamfåglar.

Man påpekar också att det krävs biotopförbättrande åtgärder – skyddsplanteringar, kantzoner, viltåkrar, våtmarker och vegetationsöar – i jordbrukslandskapet för att utsatta fåglar ska hitta föda och skydd.

 

Förbud och inskränkningar

Det sistnämnda konstaterandet, som för all del är väl känt bland viltvårdare som vill lyckas med sin utsättning, samt att partiet vill värna nuvarande ordning med eftersöksjägare för trafikskadat vilt, är det som kan hänföras till en positiv syn på vad jakt och viltvård innebär.

I övrigt innebär den del av Miljöpartiets djurpolitiska program som handlar om vilt förbud och inskränkningar. Nyheter som tillför viltvården och jakten något, lyser med sin frånvaro.

 

Hund och katt

I programmet återfinns ytterligare förslag som kan intressera jägare. Med hänsyn till bland annat hundars lidande vill Miljöpartiet att privatpersoner ska förbjudas att hantera raketer och smällare, och att endast offentliga fyrverkerier ska förekomma.

Man vill också att ägaransvaret för katter ska skärpas genom krav på id-märkning och registrering.

Partiet pekar också på problemet med smuggelhundar, något som innebär lidande för hundarna och människor som blir lurade när de köper hundar från valpfabriker i Östeuropa. För att motverka det vill man ha ett system för att kunna spåra hundars ursprung.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev