Vildsvin för konsumtion har nu skjutits i ytterområdet för ASF-smitta
Det första vildsvinet för konsumtion har nu fällts i ytterområdet för afrikansk svinpest, ASF, i trakterna av Fagersta sedan den smittade zonen inrättades. Djuret tas om hand i ett slakteri som godkänts för ändamålet.
Ytterligare ett steg har tagits för att jakten ska bli som den var tidigare i trakterna av Fagersta i Västmanland.
I söndags kväll fälldes ett vildsvin i ytterområdet av den ASF-smittade zonen, utanför det inhägnade området, som om allt går som tänkt ska konsumeras av jägarna.
– Det har tagit sin tid och omgärdats med en mängd byråkrati, men nu är vi i gång med en något så när normal vildsvinsjakt, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk som för Jägareförbundets räkning samordnar insatserna i fält i arbetet med den afrikanska svinpesten.
Annan hantering
Det första vildsvinet som ska ätas sköts i går kväll. De vildsvin som tidigare fällts utanför det inhägnade området har gått till destruktion.
För de jägare som vill ta hand om sitt byte är det annorlunda jämfört med tidigare. Ett särskilt slakteri har ställts i ordning för att ta hand om viltet.
– Dit måste de ta vildsvinet helt, och vara noga med att inga kroppsvätskor läcker ut. Prover tas av vår kadaverpatrull och skickas till SVA för analys. Patrullen tar också hand om inälvor, skinn, etcetera, säger Lars Björk.
Särskild frys
Köttet får inte konsumeras innan svar från SVA har kommit.
– I det fall ett vildsvin skjuts exempelvis en fredag kväll och det dröjer innan SVA kan komma med ett provsvar, har Jordbruksverket ställt i ordning en särskild frys där det får lagras till svar kommer, säger Lars Björk.
Han är glad för att restriktionerna har kunnat lättas ytterligare på det här sättet.
– Vi håller för närvarande på med ett nytt kadaversök inom kärnområdet, innanför stängslingen. Vi har ungefär 3 000 hektar kvar att leta på. När vi är klara med det kan det bli ytterligare lättnader i restriktionerna på vägen mot att bli friförklarade från smittan till hösten.
Ingen smitta
Lars Björk skulle bli förvånad om något vildsvin som fälls utanför kärnområdet skulle visa sig vara smittat med ASF.
– Ja, mycket. Det senaste djuret som vi vet dog av smittan var i slutet av september förra året. Vi har inte haft några levande vildsvin inne i kärnområdet sedan i mars. Jag tror inte att vi kommer att hitta rester av smittade djur utanför kärnområdet, eller att några vildsvin som skjuts där kommer att vara smittade, säger Lars Björk.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.