Att det här är en våtmark där blyhagel inte ska användas protesterar nog ingen emot.

Att återskapa våtmarker gynnar både viltet och miljön och ger goda förutsättningar för jakt. Foto: Olle Olsson

Våtmarker kan återskapas med statligt stöd

Att restaurera eller anlägga en våtmark är den bästa enskilda miljövårds- och viltvårdsinsats man kan göra i sin skog och jaktmark. Dessutom är möjligheterna till stöd större än någonsin.

Hans von Essen.

Det är tidningen Skogen som i en intervju med Hans von Essen, generalsekreterare i Svensk våtmarkfond, belyser möjligheterna till stöd för våtmarksåtgärder.

Genom Klimatklivet, där Naturvårdsverket fördelar medel till fossilfri framtidsteknik och grön omställning, finns det möjlighet att söka stöd för upp till 70 procent av kostnaderna för att anlägga eller restaurera en våtmark.

– Bidragsmöjligheterna har aldrig varit så stora som nu, säger Hans von Essen.

 

Gynnar viltet

Miljönyttan med en våtmark är stor. Torrlagda torvmarker står för enorma utsläpp, och det har uppmärksammats allt mer på senare tid. Även Skogsstyrelsen har fått möjlighet att ge stöd för åtgärder där utdikade och torrlagda våtmarker återställs till en myllrande oas för fåglar och vilt. Våtmarker fungerar dessutom som något av naturens reningsverk.

 

Rätt tid

– Med tanke på de generösa bidragen tycker jag man ska passa på nu. Att restaurera en våtmark är den bästa enskilda miljövårdsåtgärd man kan göra, säger Hans von Essen.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev