En gammal mosse blev en fin våtmark, som nu blir prisbelönt. Foto: Privat

Våtmarker i fokus på stor konferens

På onsdag och torsdag denna vecka hålls en våtmarkskonferens på Jägareförbundets Öster Malma med 150 deltagare. Arrangör är stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med EU-projektet ”Grip on life”.

Konferensen tar fasta på regeringens ambition att under en treårsperiod satsa 775 miljoner kronor för att återskapa våtmarker – en historisk satsning i detta sammanhang.

Vilken effekt kommer regeringens satsning att få för den biologiska mångfalden, våtmarkernas ekosystemtjänster i övrigt, Östersjöns välbefinnande samt klimatanpassningen av samhället? Det är frågor som kommer att behandlas på konferensen.

 

Positiv andra

Vid konferensen deltar bland annat alla berörda nationella myndigheter samt åtskilliga länsstyrelser och kommuner. Målsättningen är att identifiera hinder och i positiv anda försöka effektivisera våtmarksarbetet.

 

Daniel Bergman får årets Våtmarksstipendium. Foto: Privat

Daniel Bergman är våtmarksstipendiat 2021. Han har förvandlat en gammal mossodling till en våtmark för att gynna biologisk mångfald, ett rikare fågelliv och ge möjlighet för allmänheten att få naturupplevelser och rekreation.

 

Instruktiv video

Det har dokumenterats i en föredömlig video, Våtmark – från dröm till verklighet, som visar på möjligheten att återskapa våtmarker, samtidigt som den med sitt pedagogiska upplägg bidrar till gedigen kunskap för markägare som planerar att anlägga en våtmark.

Stipendiet är på 35.000 kronor och delas ut vid våtmarkskonferensen på Öster Malma.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev