Jägareförbundet Västmanland är kritisk till en begränsad vargjakt som inte får någon effekt på vargstammen i länet. Foto: Olle Olsson

Västmanland: För få vargar ger fortsatt ökad vargstam

Premium

I Västmanland får tolv vargar fällas, men eftersom de delas med grannlänen Örebro och Dalarna blir det i varje fall på pappret bara fyra. Allt för få, det kapas bara lite på toppen, anser Sofie Larsson, ordförande i Jägareförbundet Västmanland.

Sofie Larsson, ordförande Jägareförbundet Västmanland.

Vargstammen fortsätter öka i varglänen även efter beslutet om jakt på 33 vargar i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Så även i Västmanland.

– Man har nu beslutat om jakt i reviren Haraldsjön och Snösjön som vi delar med grannlänen. Vi hade hoppats på Aspafallet också, ett revir som vi delar med Örebro, säger Sofie Larsson som är ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

 

Fler revir än målet

Länsstyrelsens förvaltningsmål för vargstammen är 1,5 vargrevir.

– Nu är vi på olika sätt inblandade i 8 revir. I västra delen av länet är det väldigt mycket varg. Även i norr, mot Dalarna, är vargstammen allt för stor, säger Sofie Larsson.

 

Begränsad vargjakt i sex revir

Vargarna blir fler

Trots den vargjakt som ska bedrivas i vinter kommer tillväxten i vargstammen inte att minska, inte ens stoppas upp.

– Det är bra att det blir jakt, men det här är räcker inte för att stoppa tillväxten. Resultatet blir istället fler vargar. Det kapas lite på toppen, men det är inte tillräckligt. Det behövs skarpa beslut om att sänka grunden, säger Sofie Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev