Norges regering har beslutat om ändrad jakttid för varg utanför vargzonen. Varg kan nu jagas fram till den 31 maj. Foto: Mostphotos

Vårjakt på varg i Norge

Norges regering ändrar jakttiden för varg utanför den så kallade vargzonen. Istället för jakt under hösten förlängs jakten under våren fram till den 31 maj. Ändringen träder i kraft med omedelbar verkan.

Boo Westlund Publicerad 19 mars 2019 - 07:14

Tidigare har det varit möjligt att jaga varg utanför vargzonen från 1 oktober till 31 mars. Nu förskjuts jakttiden till att gälla 1 december till 31 maj. Ändringen gäller inte i den så kallade vargzonen, ett område på gränsen till Sverige där varg tillåts bilda revir och föröka sig. I den zonen gäller fortsatt 1 januari till 15 februari som jakttid.

 

Bättre kontroll

Regeringen motiverar den ändrade jakttiden med att man nu får en längre jakttid på spårsnö och att det ökar möjligheten att ta bort varg på marker där får och andra tamdjur ska släppas på sommarbete.

Jakten utanför vargzonen är dessutom i huvudsak inriktad mot enskilda djur och inte hela familjegrupper. Ett argument för att senarelägga jakten är att genetiskt viktiga vargar oftast dyker upp under hösten, och en senare jakt kan enligt den norska regeringen reducera risken för att genetiskt viktiga vargar skjuts bort.

Ändringen gäller redan våren 2019.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram