Alfatiken tillsammans med fem av de sex valparna, fotograferad med en viltkamera i Kynnareviret i juli 2019. Foto: Trond Burud/Rovdata

Vargvalpar dokumenterade med viltkamera

I Kynnareviret i norska Hedmark har ännu en vargkull fotograferats. Med bilder från en viltkamera har fem av sex valpar födda under våren 2019 dokumenterats.

Kynnareviret ligger söder om Elverum mellan Glomma och riksgränsen mot Sverige. Här har det fötts vargvalpar under många år och förra vintern filmades upp till elva vargar vid ett och samma tillfälle. Det konstaterades senare att det fanns fjorton vargar i reviret vintern 2018/2019. Flocken bestod av alfadjuren, två äldre valpar samt tio årsvalpar.

Filmen kan du se här.

 

Många valpar

Nu har även årets valpkull fångats på en viltkamera i reviret. Valparna har fotograferats tillsammans med tiken i reviret. Bilderna är tagna under juli månad.

– På en av bilderna kan man se sex valpar, så det är minst sex årsvalpar i reviret i år, säger Erik Ola Helstad, seniorrådgivare i Statens naturoppsyn, SNO, i en kommentar på Rovdata.no.

 

Spårar på snö

Registreringssäsongen och varginventeringen i Sverige och Norge startar den 1 oktober och avslutas den 31 mars. Även om viltkameror är ett bra komplement så räknas fortfarande spårning på snö tillsammans med dna-prov som den säkraste metoden för att inventera varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev