Publicerad 4 februari 2020 - 09:16

Även i vårt grannland Norge pågår en inventering av vargstammen, och nära nog hälften av alla inventerade vargar är så kallade gränsvargar som återfinns både i Sverige och Norge. Foto: Foto i Lycksele djurpark: Lars Nilsson

Många vargar i pågående inventering

Premium

Vargstammen inventeras även i Norge. Vid den senaste summeringen i slutet av januari fanns det upp till 96 vargar i landet. Av dessa räknas nära nog hälften vara djur i gränsrevir som uppehåller sig på båda sidorna om riksgränsen mellan Sverige och Norge.

Det är norska Rovdata som redovisar en delrapport av den pågående inventeringen. De flesta vargarna finns i den norska vargzonen som ligger längs gränsen mot Sverige, från Dalsland via Värmland till norra Dalarna.

– De allra flesta vargarna har påträffats i vargzonen i sydöstra Norge, i Innlandet, Oslo och Viken. Bara tre vargar har påträffats utanför dessa fylken, säger Jonas Kindberg, verksamhetsledare i norska Rovdata.

 

Många kullar

Den 27 januari fanns det 86 – 96 vargar i Norge, varar 50 – 53 befann sig i helnorska revir. 34 – 41 vargar hittades i gränsrevir och 2 vargar hade osäker status.

I sex av de helnorska reviren har man redan fastställt föryngring. Det gäller Letjenna, Hernes, Kynna, Mangen, Aurskog och Östmarka.  Fem kullar har också fötts i gränsreviren Varåa, Kymmen, Magnor, Skillingmark och Römskog.

I de helnorska reviren Spekedalen, Slettås, Ulvåa, Hornmoen och Deisjöen finns det revirmarkerande par. Revirmarkerande par finns dessutom i gränsreviren Juvberget, Bograngen och Kockohonka, samt i Boksjöreviret i den sydöstra delen av vargzonen.

Dessutom har man så här långt in på inventeringssäsongen hittat ytterligare tio vargar.

 

Över beståndsmålen

Stortingets beståndsmål är 4 – 6 årliga föryngringar i helnorska revir eller gränsrevir, och av dessa ska 3 vara födda i helnorska revir.

Elva av de inventerade vargarna har dött under vintern. Fyra vargar sköts under licensjakt i Letjennareviret, och det revirmarkerande paret i Spekedalen avlivades under skyddsjakt.

Bland andra döda vargar finns också den sändarförsedda tiken i Bograngenreviret, som påträffades död på norsk sida av reviret. Händelsen utreds av norsk polis och det finns än så länge inga uppgifter om dödsorsaken.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram