En genetiskt viktig varg sövdes och flyttades från norska Engerdal i november. Nu är den tillbaka i samma område och en ny flytt planeras. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

Vandrande varg kan sövas en andra gång

Premium

En varg av finsk-ryskt ursprung sövdes och flyttades från renbetesmarker i norska Engerdal i november. Nu är den tillbaka i samma område och en ny flytt planeras.

Vargen sövdes efter att den vid upprepade tillfällen rivit ren i renbetsområden nära norska Engerdal. Den befann sig dessutom i ett område där den riskerade att skjutas under vargjakt.

Vargen sövdes och sattes ut nära den svenska gränsen öster om Kongsvinger. Vargen har haft sändare och har under de två följande månaderna vandrat 1120 kilometer. Under vandringen har den passerat norra Värmland och nordvästra delen av Dalarna.

Vargen har vandrat 1120 kilometer och har bland annat passerat norra Värmland och nordvästra delarna av Dalarna. Den är nu tillbaka i det område där den sövdes första gången i november. Karta: Miljödirektoratet

Viktig varg

Den 24 och 26 januari angrep vargen renar i norska Rendalen, och norska myndigheter har fått in tre skyddsjaktsansökningar.

De sökande pekar bland annat på vargens predation på ren och tamdjur.

Miljödirektoratet har avslagit samtliga ansökningar om skyddsjakt.

– Vargen har finsk-ryska gener som den syd-skandinaviska vargstammen behöver för att motverka effekterna av inavel. Förutsättningarna för att skjuta en sådan genetiskt viktig varg är högre än för andra individer. Vår bedömning är att det inte finns underlag för att ge avlivningstillstånd nu, säger Knut Morten Vangen, sektionsledare vid norska Miljödirektoratet på sin hemsida.

 

Kan flyttas igen

Istället övervägs en andra flytt av vargen. I området nära Engerdal kommer den inte att tillåtas vara kvar.

– Om vargen blir kvar i Rendalen Östfjell är det aktuellt att försöka flytta den in i vargzonen på nytt, säger Knut Morten Vangen.

Ett beslut om att än en gång flytta vargen kan komma under nästa vecka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev