Nio , kanske elva djur, i Kynnaflocken i norska Hedmark fotograferad den 12 oktober i år. Foto: viltkamera.nina.no

Sex valpkullar och stor flock på film

Årets varginventering har inletts i Sverige och Norge, och efter tre veckor har sex kullar med årsvalpar påträffats i Norge. I Kynnareviret i norska Hedmark har en viltkamera fångat minst nio vargar på bild.

Varginventeringen startade den 1 oktober och pågår fram till den 31 mars nästa år. Trots att det fortfarande saknas spårnö i både Sverige och Norge har norska myndigheter registrerat sex vargkullar i helnorska revir och gränsrevir i Sverige och Norge.

Flera föryngringar fanns registrerade före inventeringsperiodens början.

 

Många kullar

– Vi har fått in bilder av årsvalpar i reviren Flisdalen och Kynna, och dna-analyser bekräftar att det är ledarparen i respektive revir som är föräldrar till valparna, säger Jonas Kindberg, forskningsledare i Rovdata.

Högskolan i Innlandet har i samband med märkning hittat en valpkull i Juvberget och Statens Naturoppsyn, SNO, har hittat valpat i reviren Östmarka, Mangen och Letjenna.

 

Stor flock

Vargarna på filmen från Kynnareviret i Hedmark filmades den 12 oktober. Det kan vara nio vargar, men kanske så många som elva individer i flocken som passerar kameran.

Reviret hade en period på sex år utan föryngring, men när tiken i flocken byttes ut föddes tre valpar under 2017. Två av dem finns kvar tillsammans med årets valpar och föräldradjur.

Norska stortinget har satt ett beståndsmål på fyra till sex årliga kullar i Norge och i gränsrevir mellan Sverige och Norge. Kullar födda utanför den norska vargzonen ska räknas in i beståndsmålet.

 

Över målet

Förra vinterns inventering gav åtta valpkullar i åtta helnorska revir och fem gränsrevir. Två av den norska reviren sköts bort under licensjakt.

– Beståndsmålet nåddes med god marginal, säger Jonas Kindberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev