Enligt vinterns varginventering så ökar inte vargstammen. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Vargspridningen fortsätter söderut – men stammen ökar inte

Vargstammen ligger i stort sett still enligt Naturvårdsverkets varginventering, men den sprids söderut. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Resultatet från inventeringsperioden 2022/23 visar att det finns cirka 450 vargar i Sverige. Förra årets inventering visade på cirka 460 vargar.

– Vinterns inventering visade att det fanns ungefär lika många vargar som i fjol och att etableringen i södra Sverige fortsätter. Inavelsgraden ligger i princip på samma nivå som tidigare år, säger Mona Hansers, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Nya par

Spridningen i södra Sverige har fortsatt till ytterligare nya län.

Ett nytt revir bildades på gränsen mellan Kronobergs och Kalmar län.

I Skåne, Östergötlands, Jönköpings, Västra Götalands och Södermanlands län, som alla hade etablerade revir sedan tidigare, bildades också fler nya revirmarkerande par.

”I linje med rovdjurspolitiken”

Enligt inventeringsresultatet har antalet vargrevir i mellersta Sverige minskat. 

Detta är i linje med rovdjurspolitikens intentioner om att vargstammens koncentration minskas där den är som tätast och att utbredningsområdet i Sverige ska vara hela Sverige förutom den alpina regionen och Gotlands län, skriver Naturvårdsverket.

510 vargar i Skandinavien

– Antalet vargar påverkar på vilket sätt vargstammen förvaltas. Naturvårdsverket kan delegera rätten att fatta beslut om licensjakt till länsstyrelsen, om förutsättningarna för licensjakt är uppfyllda. Vi kommer inom kort meddela om länsstyrelsernas beslutanderätt avseende licensjakt på varg, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet. 

Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2022/23 beräknas till cirka 510 vargar. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev