Förra veckan sköts en av de tre vargarna på skyddsjakt. De två kvarvarande fortsätter visa sig på samma platser som tidigare. Foto: (i hägn) Olle Olsson

Vargproblemen fortsätter – sju nya ansökningar om skyddsjakt

Oskygga vargar fortsätter att skapa otrygghet i Gammel-Homna, Hälsingland. Senaste veckan har sju ansökningar om skyddsjakt skickats in till länsstyrelsen.

Förra veckan sköts en av de tre vargarna som springer inne i samhällena i och runt Gammel-Homna. Privatpersoner i området hade ansökt om att få skjuta samtliga tre vargar, men bara en fick fällas när länsstyrelsens beslut väl kom.

Efter skyddsjakt – fortsatta problem med vargar: ”Blir bara värre”

Närkontakt

De två vargarna som finns kvar i området har därefter fortsatt sitt orädda beteende. Varje dag efter skyddsjakten har de varit inne i samhällena och på tisdagen tvingades en man uppleva ofrivillig närkontakt med en varg. Mannen hade precis fällt en stor gran med sin motorsåg när han tittade upp. Där stod en varg 25 meter från honom. Mannen hade motorsågen igång men vargen uppträdde trots detta helt oskyggt.
Händelsen inträffade inne i samhället vid lunchtid.

Närgångna vargar: ”Är det bara stadsbor som kan förvänta sig hjälp?”

Sju ansökningar

Sedan den 23 mars har sju ansökningar om skyddsjakt skickats in till länsstyrelsen. Något beslut har ännu inte fattats i något av fallen, myndigheten kan heller inte säga när beslut kommer.
– Vårt mål är att ta beslut inom två veckor, säger Simon Viklund, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Länsstyrelsen: ”Måste följa riktlinjer och lagar”

Därför sköts Lugnet-vargen: ”Tillvänjning bör motverkas tidigt”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev