Högsta förvaltningsdomstolen kan ha ett utlåtande redan innan jul. Foto: Olle Olsson

Högsta förvaltningsdomstolen kan ha ett utlåtande redan innan jul. Foto: Olle Olsson

Vargjaktens framtid kan avgöras innan jul

Förra årets vargjakt prövas nu i Högsta Förvaltningsdomstolen. Och ett viktigt avgörande för den framtida vargjakten kan komma redan innan jul.

2015 fattade Länsstyrelsen i Värmland beslut om 2016 års licensjakt på varg. Beslutet överklagades, först till Naturvårdsverket och sedan till Förvaltningsrätten i Karlstad, som undanröjde länsstyrelsens beslut och stoppade jakten. Det beslutet överklagade såväl länsstyrelse som Svenska Jägareförbundet till Kammarrätten i Göteborg som först beviljade prövningstillstånd men sedan avskrev målet eftersom jakttiden gått ut.

Men länsstyrelsen överklagade då till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) som beviljade prövningstillstånd och igår presenterade justitiesekreterare Paul Sjögren målet för rätten.

Svenska Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare är inte nöjd med gången.

– Från Svenska Jägareförbundets perspektiv bör HFD inte pröva förra årets jakt, eftersom man då kan få en prejudicerande dom på ett system som inte längre finns kvar. All fakta baseras därtill inte på de senaste uppgifterna om stammens storlek. Istället borde det nya systemet med den mest aktuella informationen prövas, säger Björn Sprängare.

Justitiesekreterare Paul Sjögren säger att han inte kan uttala sig om detaljer i målen med hänvisning till att det kan strida mot överläggningssekretessen, men säger att HFD redan tagit ställning i den frågan genom det tidigare beslutet om prövningstillstånd.

 

Osäkerhet kring vilka som är parter

Vid kammarrätten var Länsstyrelsen i Värmland, naturvårdsorganisationer och Svenska Jägareförbundet parter i målet. Men när det nådde Högsta Förvaltningsdomstolen var det bara länsstyrelsen och naturvårdsorganisationerna som var parter. Paul Sjögren vill inte gå in på varför det blivit så i just detta fall men säger att en möjlig förklaring kan vara att det inte var Svenska Jägareförbundet som överklagade ärendet till HFD.

Enligt Björn Sprängare har det lett till att Jägareförbundet hållits utanför förhandlingarna.

– I dagsläget är det endast naturvårdsorganisationer och Länsstyrelsen i Värmland som får inkomma med fakta och begäranden till Högsta förvaltningsdomstolen. Naturvårdsorganisationerna har bland annat tagit fram ny information som inte fanns tillgänglig förra året. Men det får inte jägarsidan göra. Vi har naturligtvis gått in med en begäran om att få vara en part i processen, vilket vi borde ha blivit med automatik eftersom vi var en part i Kammarrättsprocessen, säger Björn Sprängare.

Paul Sjögren säger att Jägareförbundets begäran om att bli part, och också deras argumentation har presenterats för rätten vid gårdagens föredragning.
Hur rätten förhåller sig till detta återstår att se.

Parterna får framställa vad de vill, men Högsta förvaltningsdomstolen avgör relevansen. Rent allmänt kan man säga att enligt förvaltningsprocesslagen får inte nya omständigheter eller bevis beaktas i Högsta förvaltningsdomstolen utan särskilda skäl, säger Sjögren.

 

Ett snart beslut

Svenska Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare tror på ett beslut från HFD redan innan jul. Och han är inte optimistisk.

– En negativ dom kan sätta stopp för såväl vinterns som framtida vargjakter. Vi behöver visserligen en prejudicerande dom kring vargjakten, men då ska den baseras på aktuell lagstiftning och uppgifter, samt tillåta alla intressenter att delta i processen, säger Björn Sprängare.

Paul Sjögren kan inte uttala sig om när beslut kommer men utesluter inte att Björn Sprängare kan ha rätt i sin tidsprognos, även om det kan komma att dröja längre.

– Jag föredrog målen i går. Nu kommer justitieråden att återsamlas och överlägga vidare efter att ha funderat själva. I vissa mål räcker det med en överläggning och i andra kan det krävas fler, avslutar justitiesekreterare Paul Sjögren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev