Den norska regeringen bekräftar beslutet om vargjakt i tre gränsrevir. Foto: Boo Westlund

Vargjakten i tre gränsrevir bekräftas av minister

Vargjakten i den norska delen av gränsreviren Ulvåa, Juvberget och Kockohonka bekräftas av det norska klima- och miljödepartementet. Beslutet fattades redan i september av de regionala rovviltsnämnderna i jaktområdet.

Rovviltnämnderna i norska Hedmark, Oslo, Akershus och Östfold beslöt den 12 september om jakt i de tre gränsreviren. Beslutet gällde även för Mangen-reviret, under förutsättning att genetiskt viktiga vargar i det närliggande reviret Setten kunde skyddas under jakten.

Ett sätt att skydda vargarna i Setten skulle enligt beslutet kunna vara att förse dem med gps-sändare.

Statlig jakt

Nu öppnar ansvarig minister, Espen Barth Eide, för att jakt i Mangen kan genomföras som jakt i statlig regi och inte som licensjakt.

Enligt norska rovdyr.org kom departementets tillkännagivande samma dag som kammarrätten i Sundsvall upphävde förvaltningsrätten i Luleås beslut att stoppa jakten på svensk sida av gränsreviren. Jakten på norsk sida av reviren kommer att genomföras oavsett om jakten i Sverige återigen skulle stoppas.

Tömma reviren

Utgångspunkten för jakten på norsk sida är att 21 vargar ska skjutas, men antalet kan förändras om det visar sig att det finns fler eller färre vargar i de aktuella reviren. Målsättningen är att alla vargar ska skjutas och reviren tömmas på varg.

Föryngringar har konstaterats i såväl Ulvåa, Juvberget som Kockohonka.

Den norska licensjakten börjar den 1 januari och pågår fram till den 15 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev