Borgarting lagmannsrett ger klartecken för jakt på norsk sida i gränsreviren. Jakten kommer koncentreras till reviret Ulvåa. Foto: Lars-Henrik Andersson

Norsk domstol ger klartecken för vargjakt

Vargjakten i Norge stoppades av Oslo tingsrätt. Detta efter att tre värnarorganisationer överklagat jakten. Men nu ger Borgarting lagmannsrätt klartecken för jakt.

Den 27 december, bara dagar innan jaktstarten, stoppade Oslo tingsrätt den planerade vargjakten i gränsreviren på norsk sida, efter att tre värnarorganisationer överklagat jaktbeslutet. Tingsrätten stoppade jakten för att under tiden pröva om jakten kan anses vara förenlig med lagen.

Överklagade

Den norska staten överklagade tingsrättens beslut och nu har lagmansrätten avgjort frågan och konstaterar i en dom att jakten kan fortsätta i gränsreviren inom vargzonen, skriver Nationen.no.
Nu hoppas de norska jägarna att vargjakten kommer igång. Jakten pågår fram till 15 februari. Jakten kommer inriktas i första hand på vargarna i Ulvåareviret.

Möte om jakten

I går kväll var ett möte planerat mellan jaktledningen och Statsförvaltaren i Innlandet för att klara ut när jakten kan starta på norsk sida, uppger Nationen.no.

Enligt tidningen har det kommit nysnö i området, vilket gjort att förutsättningarna för jakt är goda.

– Jag är nöjd med att en enig lagmannsrett slagit fast att statens beslut den 20 december 2022, om jakt tre vargflockar inom vargzonen är lagligt, säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide (Ap) på den norska regeringens hemsida.

– Lagmannsrettens beslut är viktigt för att kunna begränsa vargstammen i enlighet med de beståndsmål som Stortinget har beslutat, säger Espen Barth Eide.

13 vargar

Totalt har 13 vargar fällts på svensk sida i gränstrakterna vid Kockohonka och Juvberget. Jakten på svensk sida i Kockohonkareviret är avlyst eftersom de sex tilldelade vargarna är fällda.

Den 17 januari blev licensjakten avlyst på svensk sida i de två andra gränsreviren Juvberget och Ulvåa. Detta eftersom vargarna inte rör sig inom det jaktområde som länsstyrelsen Värmland ritat på kartan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev