Den 1 december startar vargjakten utanför den så kallade vargzonen i Norge. Foto: Kjell-Erik Moseid

Vargjakten har startat i Norge

Premium

Idag börjar vargjakten i Norge. Totalt kan 26 vargar skjutas utanför vargzonen, där jakten pågår fram till den 31 maj.

Boo Westlund Publicerad 1 december 2021 - 08:49

Norge har sedan länge ett system där varg tillåts etablera revir och föröka sig inom den så kallade vargzonen. I övriga delar av Norge ska varg inte finnas.

Licensjakten utanför vargzonen inleds idag, den 1 december, vilket har lett till protester från flera håll. Organisationer som vill se mer varg i Norge har motsatt sig jakten.

Norges Jeger- och Fiskeforbund, NJFF, har krävt att jakten ska börja betydligt tidigare, och helst i samband med älgjakten i september.

 

Vill starta tidigare

– NJFF önskar att få en tidigare jaktstart, så att vargarna utanför zonen kan fällas tidigt under jaktsäsongen, något som är konfliktdämpande och skadeförebyggande och där älgjägarna kan bidra, sa Knut Arne Gjems, ordförande i NJFF i en kommentar på förbundets hemsida.

Förbundet har motiverat förslaget med att det handlar om jakt på enskilda eller  nya parbildningar där det inte finns årsvalpar, men än så länge har jägarkåren inte fått gehör för en förändring med tidigarelagd jakt.

 

Samordnad jakt

Inom vargzonen ska ytterligare 28 vargar skjutas. Där börjar jakten den 1 januari, en dag för licensjakten på varg i Sverige.

I år kommer jakt att genomföras i Römskogsreviret, ett av de gränsrevir som delas av Sverige och Norge i delar av Årjängs kommun. Länsstyrelsen i Värmland har tagit beslut om jakt på tre vargar i reviret, och norska myndigheter har beslutat om jakt på övriga vargar.

 

Inga gemensamma regler

Det kan innebära att merparten av vargarna i Römskogsreviret skjuts på norsk sida, under förutsättning att vargarna i reviret väljer att uppehålla sig på norsk sida.

I Sverige avslutas jakten när tre djur är skjutna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram