Kungen under en tidigare jakt i Bergslagen. Nu hotar en fyrdubblad vargstam i området den traditionella kungajakten på Malingsbo Kloten. Foto: Jan Henricson

Vargarna hotar kungens älgjakt

Den kungliga älgjakten i Malingsbo Kloten hotas av en kraftigt växande vargstam. På ett år har vargstammen fyrdubblats i området.

Jimmy Pettersson.

– Kungen är införstådd med det här, och vi är väldigt på tå. Det ser inte bra ut, säger Jimmy Pettersson, kungens jaktledare under älgjakterna.

Den kungliga älgjakten på Sveaskogs marker i Bergslagen är en återkommande och traditionell jakt där kungen är värd för ett större jaktsällskap. Ett antal av näringslivets toppar och kungens egna vänner deltar vid jakterna.

Men nu hotar en allt tätare vargstam kungens älgjakt.

 

Splittrats upp

Under vinterns inventering i området har länsstyrelsen i Örebro konstaterat att det gamla Klotenreviret splittrats upp i fyra revir på en yta av 100.000 hektar.

Kungen jagar på 25.000 hektar i området.

– Vi har redan tidigare dragit i handbromsen. Vi sparar unga tjurar och är väldigt försiktiga med avskjutningen på kor, men vad händer nu? Vi måste vara väldigt observanta, säger Jimmy Pettersson.

 

Försiktig jakt

Det är inte bara kung Carl XVI Gustaf som drabbas av att vargstammen tätnar i området. På kungens marker har det under flera år jagats försiktigt och avskjutningen låg förra året på en älg per 1.000 hektar. På markerna runt om var avskjutningen betydligt högre.

Totalt sköts det 2,3 älgar per 1.000 hektar inom Malingsbos älgförvaltningsområde.

 

Inte mycket kvar

Älgstammen ska dessutom medvetet skjutas ner inom älgskötselområdet.

Johan Stedt.

– Älgstammen bedömdes till nio älgar, men ska enligt skötselplanen år 2018 vara nere i 8,5 per 1.000 hektar, säger Johan Stedt, klövviltsansvarig jaktvårdskonsulent i jägareförbundet Örebro.

Med en vargstam som ökar mycket snabbt lär jägarna inte behöva lyfta bössan för att nå målet. Vargarna bedöms redan i år ta fyra–fem älgar per 1.000 hektar, vilket i stort sett motsvarar hela tillväxten.

– Det blir inte så mycket kvar till jakt när vargarna tagit sitt, konstaterar Johan Stedt.

 

Allvarligt problem

För kungens jaktledare Jimmy Pettersson är det ett konkret och allvarligt problem.

– Jag planerar för kungajakten i oktober, men sedan får vi se om det blir någon mer jakt under hösten. Jag kommer att ägna stor del av sommaren till att åka runt och se hur det ser ut och var det finns älg, säger Jimmy Pettersson.

Älgjakten kommer i första hand att genomföras i de såtar och områden av kungens 25.000 hektar som har en jaktbar älgstam.

Övriga marker lämnas till vargarna.

 

Tydlig effekt

Ekoparken i Malingsbo Kloten där kungen jagar har haft varg sedan början av 2000-talet. Effekten av det gamla Klotenreviret har varit tydlig, men det är först nu som vargarna på allvar hotar älgjakten.

– Det är lite spänt. Vad händer nu? Det kan definitivt bli en katastrof, säger Jimmy Pettersson.

Hovet har informerats om utvecklingen, och i månadsskiftet maj-juni ska Jimmy Pettersson träffa kungen för att diskutera och planera höstens jakter.

 

 

Få Svensk Jakts nyhetsbrevKul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev