Ingvar Hellquist, ordförande i Jägareförbundet Örebro län, anser att man nu måste börja prata om ett tak för antalet vargar på regional och lokal nivå. En motion i ämnet kommer att behandlas på Svenska Jägareförbundets årsstämma i början av juni. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargexplosion leder till krav på maxantal

Örebro län berörs av tolv vargrevir. Jägarna vill ha max två.
– Man har i dag inget grepp om hur mycket varg som egentligen finns i Örebro, säger länsordförande Ingvar Hellquist.

– Vi vill räkna revir och inte föryngringar och även införa en maxnivå, säger Ingvar Hellquist, ordförande i Jägareförbundets länsförening.

Jägaren Per-Iwar Berglund har skrivit en motion som antogs av Hallsbergs jaktvårdskrets samt Jägareförbundet Örebro län.

I motionen pekar han på att avsaknaden av maxnivåer medför att vargtätheten regionalt och lokalt kan uppnå så höga nivåer att de övriga viltarterna i princip hamnar på så låga nivåer att ingen jakt eller förvaltning blir möjlig.

 

Driva diskussionen

Ingvar Hellquist är inne på samma linje och menar att frågan om ett maximalt antal vargar ytmässigt måste börja diskuteras på allvar, detta trots att EU tidigare haft synpunkter på att införa begrepp som maxantal i vargförvaltningen.

– Men det förhindrar inte Jägareförbundet att driva diskussionen om behovet av ett maxantal lokalt och regionalt för att inte viltstammarna helt ska ödeläggas, anser Ingvar Hellquist.

Inget län ska behöva hålla mer än två föryngringar, menar Hellquist.

 

Långsiktigt mål

Han fortsätter:
– I diskussionerna om hur många vargar ett län eller förvaltningsområde bör ha, används en rad olika måttenheter i dag: miniminivå, föryngringar, familjegrupper, revir, totalantal med mera. Det vore bra om ett län kan ha ett tydligt mål som är kopplat till hur länets natur och viltbestånd ser ut. Dessutom bör målet vara långsiktigt. Eftersom föryngringar varierar över tiden så är revir en mer lämplig utgångspunkt. I vårt län är det fullt tillräckligt att vi håller två sådana revir – gärna färre.

 

Hoppas få gehör

Jägareförbundet Örebro län hoppas nu att motionen får gehör på årsstämman i början av juni.

Förbundsstyrelsen har behandlat motionen och delar oron över att viltförvaltningen äventyras när vargstammen förtätas på det sätt som skett de senaste åren i några mellansvenska län.

Så här skriver styrelsen i ett svar på motionen:

”Förbundsstyrelsen delar även uppfattningen att vargförvaltningen inte enbart ska sätta miniminivåer utan också maximinivå för hur många vargar ett enskilt län ska tåla.”

 

Svårt på små områden

Samtidigt flaggar förbundsstyrelsen för svårigheterna med maxnivåer och menar att de är svåra att införa på små områden eftersom revirens storlek varierar beroende på flera faktorer som bytesdjurstäthet, närhet till andra vargar, infrastruktur med mera.

Vidare anser förbundsstyrelsen att målen att vargstammen ska begränsas nationellt till maximalt 15 vargföryngringar per år och att inget enskilt län skall behöva tolerera mer än en eller två föryngringar ändå är i linje med förslagen i motionen från Örebro.

 

Inget grepp

Ingvar Hellquist anser att man i dagsläget inte har något grepp om vargstammens storlek i Örebro.

– Det finns varg även utanför reviren. Kring Noratrakten och Frövi har det observerats varg samt söder om Örebro. Hela länet är berört av vargförekomst.

Fakta

Örebro län berörs av tolv vargrevir. I nio av reviren finns famljegrupper och i sex av dessa revir beräknas valpar ha fötts under våren 2016.

Här finns en karta över vargreviren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev