Vargangreppen på Molstabergs gård i Södertälje blir en fråga för Högsta Förvaltningsdomstolen. LRF har överklagat kammarrättens beslut i frågan. Foto: Privat

Vargangreppen en fråga för Högsta Förvaltningsdomstolen

Efter två stora vargangrepp på får ansökte Molstaberg gård i Södertälje om skyddsjakt på varg. Ansökan har avslagits i tre instanser. Nu går LRF vidare med ärendet till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Mitt under pågående arbete med stängsling för att hålla vargarna ute från gårdens får skedde två stora angrepp. Den 2 och 5 maj i år rev varg sammanlagt 60 får på Molstaberg.

Ägarna ansökte om skyddsjakt, men i sin prövning ansåg länsstyrelsen i Stockholms län att det fanns brister som tillät vargen eller vargarna att ta sig in i hagen.

Vid länsstyrelsens besiktning efter angreppen stod bland annat en grind öppen och spänningen i stängslet var för låg.

 

Strömmen avstängd under besiktningen

Enligt ägarna till gården stod grinden tillfälligt öppen för att transportera ut döda får, och strömmen till hagen var då helt avstängd.

Förvaltningsrätten och kammarrätten har prövat frågan och valt att gå på länsstyrelsens bedömning.

I en artikel i Land Lantbruk förklarar nu LRF:s jurist Axel Nordmark att förbundet kommer att bistå ägarna till Molstaberg och överklaga skyddsjaktbeslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD.

 

LRF driver frågan

Frågan är enligt Axel Nordmark viktig för alla djurägare i området, men han säger sig också vara medveten om att chansen att få skyddsjakten prövad i HFD är liten.

– Det är ju väldigt vanligt att myndigheter går på vad en annan myndighet tidigare beslutat. Förvaltningsrätten går på Länsstyrelsens beslut och Kammarrätten går på vad Förvaltningsrätten beslutat, säger Axel Nordmark i intervjun.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev