Vargdödat får vid Molstaberg.

Vargdödat får vid Molstaberg. Foto: Privat

Domstol: Rätt att neka Molstaberg skyddsjakt på varg

Förvaltningsrätten i Luleå ger länsstyrelsen rätt angående myndighetens avslag på skyddsjaktbegäran på varg från den hårt drabbade fårgården Molstaberg.

Stockholms länsstyrelses beslut att inte bevilja skyddsjakt efter varg i Södertälje kommun överklagades av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, till förvaltningsrätten i Luleå.

– Det handlar dels om det här enskilda fallet och länsstyrelsen Stockholms orimliga hantering av ärendet, men sedan handlar det också om en vidare diskussion om rovdjursförvaltningen i Sverige. Molstaberg är ett tydligt exempel på att den rovdjurspolitik som riksdagen antog 2013, vid myndigheternas implementering inte har fungerat så som politikerna tänkte. Olika länsstyrelser gör helt olika bedömningar, sa LRF:s ordförande Palle Borgström till ATL när det stod klart att organisationen skulle överklaga länsstyrelsens beslut.

 

Inte uppfyllda

I sin dom ger förvaltningsrätten länsstyrelsen rätt i att förutsättningarna för skyddsjakt inte är uppfyllda. I domen skriver förvaltningsrätten att ”länsstyrelsen har fog för sin uppfattning att det har funnits betydande svagheter i stängslingen av de angripna hagarna”. Mot den bakgrunden ”bedömer förvaltningsrätten att förutsättningarna för skyddsjakt inte är uppfyllda, då det finns en annan lämplig lösning i form av skyddsåtgärder genom översyn av stängslingen såsom länsstyrelsen har föreslagit.”, uppger länsstyrelsen i Stockholms län i ett pressmeddelande.

 

Ingen skyddsjakt

Det var den 2 och 5 maj som ett stort antal får dödades vid vargangrepp vid gården Molstaberg i Södertälje kommun. Efter angreppen ansökte gården om skyddsjakt efter samtliga vargar i det så kallade Sjundareviret.

Länsstyrelsen avslog ansökan efter att ha utrett omständigheterna på platsen och kommit fram till att det finns andra lämpliga lösningar, som att säkerställa fullständiga stängsel av någon typ runt hagarna, för att förhindra angrepp.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev