Det hade kunnat vara en vacker majmorgon i en svensk fårhage. Istället tragedi. Skadade får har flockats för att söka skydd hos varandra. Alldeles nära ligger en trampbåt, en sådan som barn använder. Foto: Privat

Ny vargattack på hårt drabbad gård

Under natten till lördagen har ytterligare en vargattack inträffat på den hårt drabbade gården Molstaberg utanför Gnesta i Södertälje kommun. Närmare 20 får har dödats eller skadats.

För två dagar sedan dödade varg upp mot 50 får i en hage på Molstaberg. Ytterligare ett antal skadades.

Nu har vargen, eller vargarna, slagit till igen. Tidigt på lördag morgon hittades nio döda samt tio skadade får i en hage inte långt från gårdens huvudbyggnad.

– Det som pågår här är förfärligt. Nu måste länsstyrelsen agera omedelbart, säger Anders Lindell som upptäckte attacken och som hjälper ägarna med mediakontakter.

– De är förstås bedrövade över vad som händer deras djur. Situationen är ohållbar. Så här kan det inte fortsätta.

 

En annan hage

Nattens vargangrepp inträffade inte i samma hage som den i onsdags kväll. Hagen är omgärdad med ett så kallat rovdjursavvisande stängsel.

– Vi vet ännu inte hur vargen tagit sig in i hagen, säger Anders Lindell.

Tidig vårmorgon på Molstaberg. Ett dött får i hagen som omgärdas av så kallat rovdjursavvisande stängsel. I bakgrunden gårdens huvudbyggnad. Foto: Privat

Molstaberg är den största fårproducenten i länet. Efter lamning finns där omkring 1.000 djur på ägorna. Gårdens ägare har under många år varit hårt prövade på grund av vargattacker. Fram till nu har över 150 får på Molstaberg dödats av varg.

2015 beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på en varg efter att ett stort antal får fallit offer för vargen. Jakten blev emellertid resultatlös, beroende på de begränsningar som skrivits in i beslutet.

 

Flera skyddsjaktskrav

Nu har det gått så långt att ägarna inte orkar längre och att fåruppfödningen kan komma att läggas ned. Till tidningen Land Lantbruks webbupplaga säger Carl Aschan, som är anhörig till ägarfamiljen och regionchef på LRF:

– Som det ser ut överväger ägarna att inte fortsätta produktionen när de känner att de inte har samhällets stöd. Det innebär att det inte blir någon betäckning av tackorna i år

Nattens händelse ökar trycket på länsstyrelsen i Stockholms län att agera. Efter onsdagens angrepp, som sägs vara något slags dystert rekord i antal vargdödade får vid ett tillfälle, restes flera krav på skyddsjakt.

Svenska Fåravelsförbundet anser att skyddsjakt på samtliga vargar i Sjundareviret är ett måste.

Hittills har länsstyrelsen avvisat alla propåer om skyddsjakt. Bland annat med motiveringen att fårägarna inte vidtagit tillräckligt med åtgärder för att hålla varg borta från hagarna.

Sjundareviret

Gården Molstaberg i Södertälje kommun ligger inom det så kallade Sjundareviret där det förra våren föddes två valpar.

Revirtiken är dotter till den omtalade varg som sköts i samband med ett hundangrepp, vars rättsliga efterspel nyligen avgjordes i Södertälje tingsrätt.

Tiken går tillsammans med en hane som har vandrat in från Ärlareviret som ligger längre söderut, i Södermanland. För en kort tid sedan avlivades en svårt skabbangripen varg i Sjundareviret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev