Publicerad 3 maj 2018 - 12:04

Vargdödat får på Molstabergs gård 2015. Nu har ett nytt angrepp skett, där ett stort antal får har skadats och dödats. Foto: privat

Många får dödade i vargangrepp

50 får dödades, eller skadades så svårt att de måste avlivas, av varg på en gård i Södertälje kommun under onsdagskvällen. Många får är skadade och antalet döda djur kan komma att stiga.

Fåren dödades och skadades då eftermiddag övergick i kväll på fårgården Molstaberg vid Gnesta i södra delen av Stockholms län, som tidigare har drabbats så hårt av vargars härjningar. Angreppet upptäcktes av gårdens ägare.

Rapporter fanns om att ett stort hundliknande djur observerats i anslutning till fårhagen, och på torsdagsmorgonen bekräftade personal från länsstyrelsen i Stockholm att det är varg som dödat och skadat fåren.

Fåren vistades i en hage som var helt omgärdat av så kallat rovdjursavvisande stängsel. Vargen, eller vargarna, tros ha tagit sig in i hagen genom att simma runt stängslet där det går ut i en damm.

 

I Sjundareviret

I ett pressmeddelande som publicerades torsdag förmiddag skriver länsstyrelsen att i nuläget är 50 får döda och ett flertal skadade.

Gården Molstaberg, som håller cirka 600 får, ligger inom det så kallade Sjundareviret där det förra våren föddes två valpar. Revirtiken är dotter till den omtalade varg som sköts i samband med ett hundangrepp, vars rättsliga efterspel nyligen avgjordes i Södertälje tingsrätt.

Tiken går tillsammans med en hane som har vandrat in från Ärlareviret som ligger längre söderut, i Södermanland. För en kort tid sedan avlivades en svårt skabbangripen varg i Sjundareviret.

 

Resultatlös skyddsjakt

Under fjolåret var Molstaberg i stort sett befriat från vargangrepp. År 2015 inträffade ett flertal angrepp på gården. Något som ledde fram till att länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på en varg i reviret.

Jakten blev emellertid resultatlös, till stor del beroende på de begränsningar som fanns i beslutet, samt att aktivister saboterade de försök som gjordes att komma åt den fårdräpande vargen.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram