En varg har skjutits med stöd av paragraf 28 i Västra Götaland. Jägaren sköt vargen för att freda sin hund. Arkivbild: Lars-Henrik Andersson

Varg skjuten för att skydda hund: ”Hundföraren agerade på ett korrekt sätt”

Premium

En varg har skjutits med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen trakterna av Hjo i Västra Götaland. Jägaren sköt vargen för att freda sin hund.

Vargen sköts under älgjakt i slutet av januari. På pejlen syntes att hunden inte rörde sig på ett normalt sätt, och när den kom tillbaka till ägaren gjorde den det med en varg i hasorna.

– Hundföraren agerade på ett korrekt sätt. Han skrek och avlossade varningsskott, och när vargen inte vek undan och han hade anledning att befara att hunden skulle attackeras sköt han vargen, säger Nelly Grönberg som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Tidigare P28

Händelsen anmäldes till länsstyrelsen, som har kommit fram till att jägaren agerade enligt bestämmelserna i paragraf 28 jaktförordningen, och det kommer därför inte att bli någon polisanmälan.

– Vi har tidigare haft händelser i länet där stora rovdjur skjutits med stöd av paragraf 28. Vad jag kan erinra mig nu är att det rör sig om tre vargar och sju lodjur. Vad gäller vargarna sköts två av dem för att skydda hund, säger Nelly Grönberg.

Flera revir

Vargen som fälldes i Hjoskogarna var en ung hona, som av allt att döma inte haft valpar.

Någon information från dna-analyser som säger var tiken kommer ifrån har ännu inte nått länsstyrelsen.

­– Ska jag gissa rör det sig om något av reviren som finns i den delen av länet. Kanske från Viken eller Hökensås eller möjligtvis Brängen, säger Nelly Grönberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev