Ett spillningsprov som hittades efter spårning ska dna-analyseras. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Hundägare mötte närgångna vargar – bekräftat av länsstyrelsen

I slutet av förra veckan blev en kvinna på skogspromenad med sina hundar utsatt för två mycket närgångna vargar.

I inlägg på Facebook berättade kvinnan om torsdagens promenad på Söderåsen i nordvästra Skåne, då två vargar dök upp och blev mycket närgångna.

Den ena vargen ska ha kommit så nära henne och de båda hundarna som någon meter. Vargarna brydde sig inte om att hon skrek och viftade. När hennes hundar, den ena en rottweilerkorsning, gick i försvar kom den ena vargen bara ännu närmare, morrade och visade tänder.

Vek undan

Efter att kvinnan försökt backa bort från vargarna ett långt stycke kom hon ifatt en annan kvinna, och först då vek vargarna undan.

 

Kvinnan hann ta några bilder av vargarna innan de blev riktigt närgångna. Skärmavbild från Facebookgruppen Vargobs.

Ringde länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Skåne bekräftar händelsen:

– Länsstyrelsen fick in samtal från en hundägare som hade haft varg nära sig och sina kopplade hundar i Svalövs kommun. Vargarna hade fullt fokus på hundarna, och hundägaren agerade helt rätt i situationen, gjorde sig hörd genom att ropa, och hade även sinnesnärvaro att ta bilder, trots att en varg kom nära. Vargarna drog sig efter en stund tillbaka, skriver David Börjesson på länsstyrelsen i ett mail till Svensk Jakt.

Hittade spillning

Inventeringspersonal åkte under torsdagseftermiddagen ut till platsen och kunde bekräfta de bilder som hundägaren tagit, samt genom spår i den snö som fanns. Spårningen fortsatte under kvällen och de två vargarna spårades i cirka två kilometer.

­– Ett spillningsprov hittades och ska dna-analyseras med förhoppning om att individen ska kunna fastställas. Svar kommer antagligen först inom en till två veckor, enligt David Börjesson.

Fler vargar

Sedan några år tillbaka har Skåne ett vargrevir på Linderödsåsen i öster. Det är även bekräftat att ett vargpar rör sig i Perstorpstrakten, ett par mil från Klåveröd på Söderåsen. Om det var de vargarna kvinnan med hundarna mötte, eller några andra, återstår att fastställa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev