En av de vargar som tidigare har skjutits på skyddsjakt i Rackstadsreviret.

En av de fyra vargar som tidigare har skjutits på skyddsjakt i Rackstadsreviret. Nu söker Bertil Forsberg skyddsjakt på en femte varg som i dagarna har jagat hästar i en hage nära bebyggelse. Foto: Bertil Forsberg

Varg jagade hästar – skyddsjakt sökt

Än en gång söker Bertil Forsberg, tidigare ordförande i Jägareförbundet Värmland, skyddsjakt på en varg i Rackstadsreviret. Vargen är oskygg och har flera gånger angripit hästar. Under tisdagskvällen blev situationen kaotisk, då vargen jagade hästar i en hage nära ett bostadshus i Västra Ämtervik.

Bertil Forsberg.

Mycket tyder på att vargen är svårt angripen av skabb. Inne i hästhagen finns flera legor med blod och hårtussar där vargen kliat sig.

Att det verkligen är en varg är Bertil Forsberg helt säker på.

– Jag spårade den i dagsljus, och det är ingen tvekan om att det är varg, säger Bertil Forsberg.

Det finns även en synobservation av en varg nära hagen.

 

Panik

Hästarna var mycket oroliga under hela tisdagen. De tre nordsvenskarna uppträdde stressat och med flyktbeteende.

Under tisdagskvällen blev situationen än värre när vargen tog sig in i hagen och jagade hästarna.

När Bertil Forsberg kom till gården var både hästar och gårdsfolk i panik.

– Vi såg hur tydligt som helst hur vargen jagat hästarna fram och tillbaka alldeles invid bostadshuset. Innan jag kom hade hästägarna kontrollerat stängslet och då var vargen kvar, de lyste på den med ficklampan tio meter från hagen, säger Bertil Forsberg.

Han beskriver situationen som ohållbar för både hästar och människor och begär omgående ett beslut om skyddsjakt på vargen. Hästarna hade inga fysiska skador men var starkt påverkade av attacken.

– Det påverkar både människor och djur. Vi kan inte ha det så här, vi måste få en verklighetsbaserad styrning som leder till att landsbygden kan erhålla drägligare former under vargens närvaro, säger Bertil Forsberg.

 

Vaktade

Möjligheten att skydda hästarna genom paragraf 28 finns för hästägarna, men det kräver ständig närvaro och bevakning. Under natten till onsdagen satt ägarna och vaktade i hästhagen.

Bertil Forsberg försökte under tisdagskvällen få både länsstyrelsens och polisens tillstånd att avliva vargen även utanför hagen, men fick inget positivt besked. Länsstyrelsens besiktningsmän har nu varit på plats och tagit prover från legorna i hagen. Blodproven kan ge svar på vargens dna, och hårtussarna kan bekräfta om teorierna om skabb stämmer.

Däremot kunde inte besiktningsmännen på plats bekräfta att det var varg som jagat hästarna.

– Hade de kommit på tisdagskvällen som jag ville så hade det funnits hur många spår som helst. Nu ligger det en dryg decimeter snö över spåren, säger Bertil Forsberg.

 

Stora problem

Vargarna i Rackstadsreviret har under hösten och vintern ställt till stora problem för hundägare och tamdjursägare i Västra Ämtervik. Efter flera angrepp har länsstyrelsen tidigare beviljat skyddsjakt på totalt fyra vargar, men föräldradjuren och flera andra vargar finns fortfarande kvar i reviret.

Bertil Forsberg har tidigare begärt skyddsjakt på alla vargar i reviret som han anser är mer skadebenägna än vargar i allmänhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev