Foto: (i hägn) Olle Olsson

Varg i gränsrevir sköts från helikopter vid licensjakt

Det blir ingen förlängd jakttid på varg i Sverige. Men i Norge har jakten förlängts, och på torsdagen fälldes två vargar i gränsreviret Bograngen. En av vargarna sköts från helikopter.

Rovdyr.org uppger att sju personer från Statens naturuppsyn deltog vid jakten i Bograngenreviret, Åsnes kommun. På torsdagseftermiddagen fälldes en vuxen vargtik, som av allt att döma är alfatiken i reviret, från helikopter. Några timmar senare fälldes även en vuxen hanvarg, den vargen sköts från marken.

De statliga jägarna uppges ha haft spår efter fyra vargar i området under jakten.

Vill ha förlängd jakttid och större tilldelning på varg

I Värmland, däremot, blir det ingen förlängd jakt i gränsreviret Römskog. Naturvårdsverket säger nej till Jägareförbundets begäran om utökad jakt och förlängd jakttid. Verket menar att det är länsstyrelsen Värmland som måste ansöka om utökad jakttid. Det kommer länsstyrelsen inte att göra och därmed blir det ingen mer licensjakt på svensk mark i år.

 

Statlig jakt

På den norska sidan av Römskogsreviret fortsätter vargjakten månaden ut. Även där kan det bli tal om statlig vargjakt från helikopter.

Norge förlänger vargjakten i gränsrevir

– Vi bedömer nu var det finns förutsättningar, vilka instrument som är aktuella och eventuellt behov av att engagera lokala jägare eller skyddsjaktslag. Detta beror på förutsättningarna och vad vi anser vara mest effektivt. Vi kommer att kontakta lokala jaktlag om detta blir aktuellt, säger Morten Kjørstad, direktör för Statens naturuppsyn, i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev