En av jägarna pekar mot stenblocken där ett par poliser tog ställning, medan andra poliser från insatsstyrkan ryckte fram mot stugan från olika håll. Foto: Leif Andersson

Varför gjordes husrannsakan i jaktstugan? Protokoll och andra polishandlingar saknas

Premium

Helikoptern kommer in just över trädtopparna, sveper ett varv och går sedan ner på den frusna sjön. Två figurer i hjälm och stridssele hoppar ur, med polisens kulsprutepistol MP5 i ett fast grepp och går i ställning bakom varsitt stenblock.
Terrorangrepp? Nej, nykterhetskontroll av en skoteråkare i ödemarken – påstår Dalapolisen.

Hård jägarkritik efter ingripande av polisens insatsstyrka

Svensk Jakt har besökt stugan och området där den massiva polisinsatsen genomfördes den 27 januari, med regionala insatsstyrkan utrustad med k-pistar, helikopter, fyra snöskotrar, polisbilar (både målade och civila), samt ”vanlig” polis.

Svensk Jakt har också begärt ut samtliga handlingar som hör till ärendet, men det enda polisen har lämnat ut är några papper om det misstänkta rattfylleriet, en misstanke som avfärdades samma dag som tillslaget skedde.

Några andra handlingar finns inte, skriver Joakim Eriksson, chef för utredningsjour 1 i Dalarna, i ett mejl till Svensk Jakt.

Vi ska senare återkomma till vilka handlingar som borde finnas i ärendet.

 

Med full kraft

Polisen slog alltså till med kraft mot några män som var ute på sin jaktmark nordost om Orsa i slutet av januari, vilket Dalarnas Tidningar var först med att berätta.

Männen, som jagar på 4.000 hektar, var på plats för att sätta ut saltstenar till viltet och reparera jakttorn, något man hållit på med i många år i slutet av januari och som blivit lite av en tradition.

Medan sex av männen var kvar i stugan hade två åkt i väg för att sätta upp ett jakttorn, på varsin skoter med jakttornet på släp.

Polisens helikopter hade tidigare lämnat Östersund och kom nu med avstängd transponder in från söder över jaktstugan och männen på skoter. Den gjorde en sväng för att sedan gå ner på en liten sjö väster om stugan.

Två poliser från insatsstyrkan landsattes och gick i ställning bakom några stenblock vid jaktstugans gavel. Samtidigt ryckte andra poliser från insatsstyrkan fram mot stugan från olika håll.

 

Inne i stugvärmen satt sex män som inte hade en aning om vad som pågick utanför… Foto: Leif Andersson

Inga vapen

Inne i stugvärmen satt sex män som inte hade en aning om vad som pågick utanför.

– När insatsstyrkan omringat oss knackade två poliser på och började fråga vad vi gjorde där och om vi hade vapen, berättar en av männen.

Men ingen av männen hade några vapen, vilket polisen snart kunde konstatera efter att ha sökt igenom stugan.

Medan huvuddelen av poliserna fanns kvar vid jaktstugan, stötte de två jägarna som fraktade ut ett jakttorn plötsligt på två andra skoterförare när de kom körande på en plogad skogsväg.

– Jag tyckte de såg lite stela ut och när de kom fram till oss förstod vi att det var poliser, säger skoterföraren som vi kan kalla A.

– Bakpå den ena skotern satt en figur från insatsstyrkan och han hoppade på mig när vi möttes, berättar A.

 

Fick blåsa

Efter lite brottning i snön (något som polisen i efterhand förnekat) fick de två jägarna blåsa i polisens alkomätare och för A visade det utslag, hävdade polisen.

A blev visiterad och fick sedan vänta vid skotern med poliserna i cirka en och en halv timme.

Anledningen var tydligen att de andra poliserna inte var klara med husrannsakan av jaktstugan, samt husrannsakan av tre av männens bilar.

– De skulle gå igenom allt i bilarna. Låset till kåpan på ena sidan av min pick-upp var trasigt, så där kom jag själv inte in. Då kom en med ett bräckjärn och skulle bryta sönder kåpan men då sa jag ifrån att nu får ni ge er, berättar bilägaren, som vi kallar B.

I stället stoppade en av poliserna in sin mobiltelefon och filmade utrymmet och då fick man se två föremål som låg där, och de måste undersökas.

– En liten kille ur insatsstyrkan fick då ta av sig all utrustning och klämma sig in i utrymmet.

Det visade sig vara ett reparationskit från Biltema och en powerbank för laddning av mobiltelefoner.

– Jättebra att jag fick tag på dem, säger B.

 

Ammunition i bilen

Det enda resultat som insatsen vid jaktstugan gav var att det upptäcktes att B hade ammunition i sin bil. Något som han senare har fått en skriftlig reprimand från polisen för.

Enligt skrivelsen från polisen till B hade ”…patrull kontrollerat din personbil, vilket resulterade i att jaktammunition anträffades”.

I skrivelsen från polisens vapenhandläggare till B har polisens husrannsakan resulterat i en rapport som lett till en utredning i ärendet, som i sin tur lett till ett beslut att ge honom en ”erinran”.

 

Poliserna körde ifrån den ettåriga finnspetsen, som sprang efter bilen en lång sträcka.Foto: Leif Andersson

Nykterhetskontroll

Det har alltså gjorts en husrannsakan, en rapport, en utredning och ett beslut. Svensk Jakt har tagit del av reprimanden från polisen till B.

När husrannsakan av jaktstugan och bilarna var klara var det dags att frakta ner A till polisstationen i Mora för nykterhetskontroll. Han stuvades in i en polisbil tillsammans med några poliser.

A hade sin ettåriga finnspets Ego med sig, men poliserna körde bara ifrån hunden som sprang efter bilen en lång sträcka.

Senare hade hunden letat sig tillbaka till jaktstugan där den kröp in under en säng och gömde sig.

 

Krävde kod

När man kom till Mora krävde poliserna att få veta låskoden till A:s lägenhet.

– ”Finns det någon hemma som vi riskerar att skrämma?”, frågade de. Men det visste jag inte eftersom jag varit vid jaktstugan i två dygn och där finns ingen telefonteckning, säger A.

Risken fanns alltså att A:s sambo och sjuårige son var hemma när poliserna klev in.

– Efter en stund hörde de av sig igen och sa ett de fått fel kod. Jag hade tydligen kastat om siffrorna, berättar A.

Polisen krävde också att få A:s nyckel till vapenskåpet.

 

Okända personer

Om polisen varit inne i A:s lägenhet kan han inte säga, men allt tyder på det. Grannar har sett okända personer vid hans lägenhetsdörr.

Enligt brottsbalken ska det alltid upprättas ett protokoll efter en husrannsakan, men enligt polisens gruppchef Joakim Eriksson finns det inte något sådant protokoll.

När polisen konstaterat att A inte hade alkohol i blodet ville han bli skjutsad tillbaka till jaktstugan.

– ”Det är inte vårt problem”, fick jag till svar när jag ville att de skulle skjutsa tillbaka mig till min bil och förhoppningsvis även till hunden, berättar A.

Några lokala poliser erbjöd sig dock att köra A till hans bil vid jaktkojan.

Så det massiva tillslaget med sammanlagt 13–14 poliser inblandade resulterade i att en person fick en ”reprimand” från polisen för att ha förvarat ammunition i sin bil samtidigt som han vistades ”i en stuga ca 200 meter bort från fordonet…”.

Svensk Jakt har besökt stugan och det faktiska avståndet från vägen där bilen var parkerad till stugan är 70–80 meter.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev