Polisen har enligt eftersöksjägarna ökat sin övervakning av jakt och jägare, vilket även var tydligt under vinterns licensjakt på varg i Stora Bör. Foto: Boo Westlund

Eftersöksjägare har fått nog – hoppar av

Premium

En ökad misstro mot jägare i allmänhet, men också polis och åklagares agerande mot Karl Hedin har fått flera eftersöksjägare inom Nationella viltolycksrådet, NVR, i Värmland att hoppa av sina uppdrag.

– Vi har tröttnat. Vi kan inte fortsätta samarbeta med en polismyndighet där vi ena dagen utför eftersök på polisens uppdrag, samma myndighet som dagen efter hanterar oss jägare som terrorister och samhällsfarliga individer, säger en av eftersöksjägarna.

Det jäser i jägarleden. Många har reagerat starkt på domen i rättegången mot Karl Hedin med flera, där Västmanlands tingsrätt så tydligt markerar att det saknades både bevis och en tydlig laglig grund för åtal och rättegång.

– Karl Hedin stod åtalad för sina åsikter, och det är så tydligt hur samhället och myndigheter ser på oss jägare, säger eftersöksjägaren, som väljer att vara anonym.

 

Avslutar uppdrag

Totalt är det fem aktiva eftersöksjägare i Värmland som har deklarerat att de kommer att avsluta sina uppdrag inom NVR.

Flera uppmärksammade rättegångar, polisens tillslag mot jägare i Orsa och den ständiga närvaron under årets licensjakt på varg i reviret Stora Bör i västra Värmland, markerar enligt eftersöksjägarna en förändring i synen på jägare.

Hård jägarkritik efter ingripande av polisens insatsstyrka

Jägare som under vintern ägnat sig åt jakt på älg och räv i Värmland har bevakats av polis. I flera fall har det varit jägare med uppdrag inom NVR, med en direkt koppling till polisen.

– Det var tydligt under vargjakten, men det har fortsatt efter det. Jaktkompisar som varit ute och jagat räv har bevakats av polis, och så här ska det inte behöva vara. Det är mina kompisar som också blir misstänkta för illegal jakt utan att det finns grund för misstankarna, säger jägaren.

 

Beklagligt för viltet

Han och de andra som nu hoppar av befarar att många kommer att följa deras exempel. Beklagligt för trafikskadat vilt, men enligt gruppen en logisk följd av ett agerande från myndigheterna som drabbar oskyldiga jägare.

– Det stör mig, och det har eskalerat. Jag ska utföra uppdrag som anställd av polisen samtidigt som samma polismyndighet trakasserar mina jaktkompisar. Det är inte okej, säger jägaren.

Strikt kontrollerad vargjakt i Värmland

Bakom problemen finns enligt honom en havererad vargförvaltning, men också en okunnig polismyndighet och en syn på jägare som farliga och våldsbenägna. Ett synsätt som ger en mycket skev bild av verkligheten.

 

Tror du att ni kommer att få kritik för att ni hoppar av?

– Det vet jag inte och det spelar ingen roll. Det är egentligen inga konstigheter. Vi kan inte fortsätta samarbetet under de här förutsättningar, det är bara för dåligt, säger jägaren.

De aktuella eftersöksjägarna har haft uppdrag för eftersök vid viltolyckor där älg, vildsvin, men även rovdjur, skadats. Eftersöksjägarna har varit verksamma i flera kommuner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev