måndag 28 september

Publicerad 21 april 2014 - 08:48

Var förberedd inför sommaren

Med grönskan och värmen kommer fästingar och huggormar. Foto Olle Olsson

Fästingen i sig är inte farlig, men den kan överföra riktigt otäcka sjukdomar. Vill man vara skyddad mot TBE i sommar börjar det bli dags att vaccinera sig.

Bor du i södra och mellersta Sverige har du kanske redan hittat fästingar på hunden. Förutom att ta skydda hunden kan det också vara läge att se över sitt egna skydd om man bor i områden med förekomst av TBE.
För att få bästa skydd mot TBE i sommar krävs två injektioner.
– Man ska ta två doser med någon månads mellanrum för att få ett hyggligt skydd, säger Anna J Henningsson, infektionsläkare och forskare av fästingburna infektioner till skovdenyheter.se.
Hon råder framför allt de som bor i ett riskområde samt de som jobbar eller vistas mycket i skog och mark att vaccinera sig mot TBE, en sjukdom som i värsta fall kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Se över hela familjen
– Det allra viktigaste är att kolla igenom kroppen noga efter att man varit ute i skog och mark och att man plockar bort fästingar snabbast möjligt. Barn brukar oftast få fästingar kring öronen och i hårfästet och vuxna kring ben och knäveck, säger Anna J Henningsson till skovdenyheter.se.
Man bör också kolla igenom hundens päls efter att hunden varit ute och ta bort fästingarna innan de har hunnit bita sig fast.
Fästingar som sitter fast ska plockas bort så fort som möjligt, antingen med hjälp av fingrarna, eller med någon av de fästingplockare som finns på marknaden.
Det finns också förebyggande preparat som appliceras på hundens hud och skyddar mot fästingar och andra insekter. De är även verksamma mot ohyra som loppor och löss.

FAKTA: TBE OCH BORRELIA

TBE är en virussjukdom. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter ungefär en vecka, men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Den senaste tioårsperioden har det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus ökat. Cirka 200 personer blir sjuka i TBE varje år. Man kan skydda sig mot sjukdomen genom vaccination.

Borrelia är en bakterieinfektion. Oftast ger den bara hudutslag och med behandling blir de allra flesta snabbt friska. Ibland kan infektionen sprida sig till lederna och nervsystemet, och då kan det ta längre tid för kroppen att läka. Borrelia kan också orsaka bestående inflammationer i huden och lederna.

Källa: www.1177.se

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram