Naturvårdsverket väntas under torsdagen fatta beslut om licensjakt på totalt 2.000 sälar längs Östersjökusten. Foto: Kenneth Johansson (säl) och Martin Källberg

Väntat beslut om licensjakt på gråsäl

Premium

I morgon torsdag väntas Naturvårdsverket ta beslut om licensjakt på gråsäl. Det blir tillåtet att fälla totalt 2.000 gråsälar i en gemensam kvot utefter hela Sveriges Östersjökust. Däremot blir det ingen licensjakt på vikare och knubbsäl. Där föreslår myndigheten skyddsjakt.

Naturvårdsverkets inriktning är att licensjakten ska kunna starta redan den 20 april och kunna pågå fram till och med den 31 januari 2021. Det omfattar samma tidsperiod som den föregående skyddsjakten. Det uppger Nils Mårtensson som är vilthandläggare vid Naturvårdsverket.

Och på tal om skyddsjakt, så kan en sådan bli aktuell om det beslutade antalet sälar fälls inom licensjakten. Dock så fälldes bara drygt 1.000 gråsälar under skyddsjakt på eget initiativ förra året.

 

Gemensamt jaktområde

Vidare föreslås ingen uppdelning per län, i stället ska en gemensam kvot gälla för hela det aktuella jaktområdet, det vill säga Östersjökusten. Naturvårdsverket menar att det minskar risken för att vissa län snabbt fyller sin kvot och därmed blir i behov av skyddsjakt. Vidare bedömer Naturvårdsverket att en gemensam kvot kan bidra till att det beslutade antalet gråsälar fälls.

Villkoren för den kommande licensjakten på gråsäl kommer i stort att vara desamma som gällde för skyddsjakten.

 

Enklare regler

– I och med att det nu blir licensjakt försvinner dock kravet om att jakt endast får ske efter gråsälar som befinner sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där gråsälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen. Detta eftersom inte samma koppling till skadegörande individer som orsakar allvarlig skada behöver föreligga vid licensjakt, säger Nils Mårtensson.

Naturvårdsverket överväger nu även att tillåta skyddsjakt efter totalt 900 knubbsälar i Skåne, Hallands och Västra Götaland län. Det är en ökning med 300 sälar jämfört med föregående skyddsjaktsperiod då bara hälften av de tilldelade 600 knubbsälarna fälldes.

 

Vikare och knubbsäl

Vidare väntas Naturvårdsverket tillåta skyddsjakt efter 340 vikare i Norrbotten och 60 i Västerbotten. Även där sker en ökad tilldelning. Förra perioden fälldes 260 vikare i Norrbotten och 13 i Västerbotten.

Villkoren för skyddsjakten på knubbsäl och vikare väntas blir samma som föregående år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev