Jägareförbundet Gävleborgs ordförande Johan Lundberg höll fram en kartbild över länets vargrevir.

Jägareförbundet Gävleborgs ordförande Johan Lundberg höll fram en kartbild över länets vargrevir. Foto: Olle Olsson

Välbesökt vargmöte när förbundets budkavle gick vidare

Befolkningen i den vackra byn Föne fördubblades på onsdagskvällen när Jägareförbundet arrangerade en manifestation mot rådande rovdjurspolitik.
Såväl deltagande organisationer som politiker var rörande överens. Så här kan vi inte ha det.

Budkavlen mot rovdjurspolitiken startade i Falun, gick vidare till Örebro och på onsdagskvällen gick den vidare till Föne i Ljusdals kommun, Hälsingland.

– Vi står just nu i något man kan kalla för rovdjurens epicentrum med kanske landets största samlade rovdjurstryck, sa Johan Lundberg som är ordförande i Jägareförbundet Gävleborg, och blickade ut över de blånande bergen runt bygdegården.

 

Många var på plats i Föne.

Många var på plats i Föne. Foto: Olle Olsson

I byn bor ett 40-tal innevånare. Den här eftermiddagen fanns 80 personer på plats för att visa sitt missnöje mot rovdjurspolitiken.

Förutom Jägareförbundet deltog Fåravelsförbundet, olika jakthundklubbar från länet och Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

– Jägareförbundet och LRF är inte överens i alla frågor. Men vi står enade i vårt missnöje mot den förda rovdjurspolitiken, som går tvärt emot vad riksdagsbeslutet från 2013 säger, sa Johan Lundberg.

 

Lotta Zetterlund. Foto: Olle Olsson

Lotta Zetterlund, LRF, tog vid:

– Vi behöver en översyn av de lagar och förordningar som styr rovdjursförvaltningen. Vi har landets högsta rovdjurstryck i Gävleborg och de stora rovdjuren är ett arbetsmiljöproblem för våra medlemmar, som hon.

Vargmanifestation i Engelbrekts anda

Lotta Zetterlund påminde också om att svensk lagstiftning, till skillnad från många andra länder, säger att tamboskap ska beta i det fria och att det är omöjligt att använda alla tillgänglig betesmark på grund av alla stora rovdjur.

– Det finns risk för förlorad biologisk mångfald, varnade Lotta Zetterlund.

 

Lotta Wallberg Bruun. Foto: Olle Olsson

Nästa talare var fåravelsförbundet Lotta Wallberg Bruun. Hon målade upp en katastrofal bild för länets fårägare där såväl antalet får som fårföretagare minskar dramatiskt i takt med att rovdjuren blir fler.

– Under åren 2015–2021 har rovdjuren ökar kraftigt i Gävleborg. Under samma år har antalet avelstackor och baggar minskat med 22 procent och antalet fårföretagare har minskat med 18,5 procent i länet.

– Det är illa men det allra värsta är att antalet lamm har minskat i länet med hela 37 procent under samma period, sa Lotta Wallberg Bruun.

Jägare protesterade mot vargpolitiken vid torgmöte

Hon berättade att minskningen beror på den oro som många fårägare har när deras djur löper risk att skadas och dödas av stora rovdjur.

– Bara 30 procent av lammköttet som säljs i landet kommer från Sverige. Det finns en otroligt stor potential för att öka fårnäringen och därmed självförsörjningen i Gävleborg. Men det går inte att genomföra på grund av de stora rovdjuren. Det finns ingen rovdjursförvaltning i dag, sa Lotta Wallberg Bruun.

 

Anders Johansson. Foto: Olle Olsson

Anders Johansson från Sveaskog var inbjuden talare för storskogsbruket. Han vittnade om de arbetsmiljöproblem som skogsarbetarna har på grund av alla björnar och vargar.

– Närgångna möten med rovdjur sätter djupa spår hos våra medarbetare. Alla klarar inte att arbeta i skogen längre på grund av rovdjuren. Rovdjursstammarna har nått oacceptabla proportioner, sa Anders Johansson.

Rovdjur dödar älgar – då försvinner jägarnas älgjakt

Han lyfte också rovdjurens extremt höga predation på älgkalvar som ett forskningsprojekt i det närliggande brandområdet utanför Kårböle upptäckt.

– Innan forskningsprojektet räknade man med att rovdjurens predation på älgkalv var 25 procent. Men de första årens studier i det här området visar att predationen på kalv i själva verket ligger mellan 60 och 85 procent, sa Anders Johansson.

 

Jägareförbundets budskap. Foto: Olle Olsson

Inbjudna på mötet var även samtliga politiska partier. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Ljusdalsbygdens parti fanns på plats.
Det rådde stor samstämmighet även bland de politiska företrädarna. Vargstammen ska ner mot 170 individer.

 

Politikerröster från mötet

Jennie Forsblom (KD):

– Politiker måste lyssna på de som faktiskt bor med rovdjuren, nu har frågan för stort storstadsfokus. Det finns ingen fungerande rovdjursförvaltning i dag. Det vill vi ändra på och vargstammen ska ner till 170 individer

 

Hans Jonsson (C):
– I ett första steg vill Centerpartiet sänka vargstammen till 170 individer. Vi måste även fokusera på det totala rovdjurstrycket och vargstammen ska vara jämnt fördelad över landet.

 

Elin Lundgren (S):
– Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att vargstammen ska vara max 200 individer. Men det finns en utmaning i att hålla en lägre vargstam samtidigt som den genetiska statusen i stammen ska leva upp till gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

 

Maria Molin (M):
– Moderaterna vill sänka vargstammen till 170 vargar. Jag vill se högst ett vargrevir per län och tamdjursägare ska få skälig ersättning vid rovdjursangrepp.

 

Torsten Hellström (LjP):
– Jag hoppas att de politiker som talat här i dag fortsätter på samma linje även efter valet. 150–170 vargar räcker även om jag helst ser en nollvision.

Ny manifestation

I kväll, torsdag, fortsätter budkavlen mot rådande rovdjurspolitik. Den här gången hålls manifestationen på Stortorget i Gävle klockan 19.00.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev