Skribenten tycker inte att vi behöver någon ny hundras för någon jakt, utan större förståelse att förvalta varje hundindivid på bästa sätt utifrån dess egenskaper.

Kinesiska myndigheter meddelade under onsdagen att det pågår positiva försök att få fram ett fungerande vaccin mot afrikansk svinpest, som drabbar både vildsvin och tamsvin. Foto: Mostphotos

Vaccin mot afrikansk svinpest testas i Kina

Ett fungerande vaccin mot afrikansk svinpest testas i Kina. Resultaten från de första försöken ser lovande ut och forskare går nu vidare in i kliniska tester och produktionsstudier.

Det är den tyska nyhetssajten Fleischwirtschaft som berättar om försöker. Under onsdagen rapporterade Pekings jordbruksministerium att forskare vid Harbin Veterinary Research Institute, som är en del av Chinese Academy och Agricultural Sciences, CAAS, har gett suggor och slaktsvin 10 till 100 gånger normal vaccindos, och under en 20-veckorsperiod fanns inga tecken på kliniska avvikelser eller sjukdom. Kultingarna växte normalt efter vaccination och suggorna hade en normal brunscykel och dräktighet utan missfall.

 

Fortsatta försök

I ett vaccinationsförsök med 3.000 svin i biologiskt säkra anläggningar i tre olika kinesiska provinser fanns heller inga avvikelser enligt CAAS-chefen Tang Huajun.

Svinen växte som de skulle och visade inga kliniska biverkningar.

Immunskyddet i försöken tyder på att 80 procent av svinen kan vara immuna efter vaccination.

Flera misstänkta fall av afrikansk svinpest i Tyskland

Påskyndar försöken

CAAS meddelar att man kommer att skynda på försöken med kliniska prövningar för att få fram ett godkänt vaccin mot afrikans svinpest, som drabbat Kina och kinesisk svinproduktion. Kina stoppade nyligen all import av tyskt svinkött efter ett utbrott av afrikansk svinpest i östra Tyskland.

– Detta är en viktig vändpunkt i återställningen av grisproduktionskapaciteten, säger det kinesiska jordbruksministeriet i en kommentar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev