Hallands kulturhistoriska museum är inhyst på Varbergs fästning. Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum

Utställning om jakt förr och nu

Hallands Kulturhistoriska Museum i Varberg planerar en utställning om jaktens historia och betydelse i Halland. Som en del av utställningsprojektet ingår dokumentation av hur jakt bedrivs i Halland i dag, som ett komplement till tidigare uppteckningar om jakt som museet har i sitt arkiv.

– Målet med utställningen är att berätta om halländsk jakt på ett så ärligt och rättvisande sätt som möjligt. En jägare som besöker utställningen ska känna igen sig. En icke-jägare ska få en aha-upplevelse och förhoppningsvis få några fördomar reviderade, säger arkeolog Leif Häggström.

Utställningen var först planerad till hösten 2021 men har nu skjutits lite framåt i tiden till våren/sommaren 2022. Den kommer att bestå av tre delar, en som berättar jaktens historia från det att inlandsisen smälte bort fram till i dag. En del berättar om jakten och samhället i dag. Den sista delen ska berätta om jaktåret.

 

Människan i naturen

Genomgående är att temat i högre grad kommer att vara kulturhistoriskt och om människan i naturen än om naturen i sig.

– Det finns riktigt spännande material, till exempel en man som under bronsåldern begravdes i närheten av Halmstad, med vingarna från en havsörn. Och en jaktstation från stenåldern i Kungsbackatrakten där man framför allt jagat sälar och småvalar men även kronhjort och brunbjörn, berättar Leif Häggström.

– Utställningen ger oss möjlighet att få visa upp de fina jaktrelaterade föremål och fotografier vi har i våra samlingar. Det ger oss också möjligheten samla in lite fler föremål, fotografier och berättelser som speglar jakten i dag och den senare halvan av 1900-talet. För många är jakt synonymt med viltmat, vi planerar därför en mat- och skördemässa med jakttema som avslutning på utställningen. Detta blir ett återupptagande av Mikkelsmäss som museet tidigare arrangerat, säger avdelningschef Kristina Brixson.

Erik ”Kloar-Erik” Andersson från halländska Veddige. En yngling som poserar med gevär på axeln i en enebacke med sin jakthund och en nyskjuten hare. Foto: Hallands Kulturhistoriska Museum

Två vapenfabriker

För att fånga upp den halländska jakten ska museet använda olika metoder, en är en enkätundersökning, en annan är intervjuer och en tredje är deltagande dokumentation. Intervjuer och deltagande dokumentation kommer i möjligaste mån att genomföras så att samtliga delar av Halland täcks in. Man gör även en insamling av halländska jaktrelaterade föremål.

Museet söker därför personer att intervjua, personer som har halländska jaktrelaterade föremål att skänka, dokumentera eller låna ut, samt föremål och dokument som har med Caprinus och Varbergers vapenproduktion i Varberg att göra.

– Det är inte alla städer som kan stoltsera med fabriker som tillverkat jaktvapen. Varberg har två, Caprinus och Varberger. Vi hoppas få ihop information och föremål så att vi även kan berätta jaktrelaterad industrihistoria i utställningen, säger Kristina Brixson.

Parallellt med utställningen planeras utgivningen av en bok med den preliminära titeln ”Jakten i Halland – historia och nutid”.

Kontakt

Den som kan bidra till utställningen kontaktar med fördel någon av de ansvariga för utställningsprojektet:
Kristina Brixson, 076-035 87 18, kristina.brixson@museumhalland.se
Leif Häggström, 070-548 09 19, leif.haggstrom@kulturmiljohalland.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev