Kostnaderna för ett stoppat utrotningsprojekt av stenmården kommer bli stora, spår P-A Åhlén. Foto: Ondrej Prosicky/Mostphotos

Utrotningsprojekt stoppas – Naturvårdsverket har inte råd: ”Kommer att ge miljardkostnader”

Projektet med att utrota stenmården stoppas av Naturvårdsverket. Ett beslut som kommer att bli dyrköpt, enligt P-A Åhlén på Svenska Jägareförbundet.

– En etablering av den här arten i Sverige kommer att ge miljardkostnader. Man drar alltså på sig framtida miljardkostnader för att spara miljoner.

Utan förvarning dök stenmård 2018 upp i trakterna av Bromölla i Skåne. Stenmården är en art som inte hör hemma i Sverige och tros ha kommit till landet som fripassagerare med lastbil.

Arten, som på danska heter husmård, kan orsaka stor skada på infrastruktur. Detta genom att bland annat bita sönder kablar i såväl hus som fordon, och dessutom bosätta sig på husvindar.

Arbetet stoppas

Sedan 2022 har Svenska Jägareförbundets avdelning för invasiva arter arbetat intensivt för att stoppa artens spridning, från den isolerade populationen kring Bromölla. 70 stenmårdar har fällts och populationen har minskat rejält – men nu avslutar Naturvårdsverket finansieringen av projektet.

”Naturvårdsverkets budget har de senaste åren påverkats av minskande anslag avseende åtgärder för värdefull natur. Naturvårdsverket har tagit del av Svenska Jägareförbundets ansökan och inser att beslutet kan få konsekvenser om stenmården etableras och sprider sig i landet. Samtidigt behöver Naturvårdsverket förhålla sig till en mycket lägre anslagsnivå och därför prioritera hårt bland åtaganden. Mot bakgrund av detta ser sig Naturvårdsverket tvingat att avslå ansökan”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Problematiskt för rödspoven

P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska Jägareförbundet, beklagar beslutet.

– Det är klart att det är tråkigt. Jag förstår att man måste prioritera när resurserna är begränsade. Men i just det här fallet är det ett märkligt sätt att spara pengar på, säger han och menar att projektets kostnad långt ifrån motsvarar de summor som kommer att uppstå för samhället nu när arten tillåts spridas.

– Men tråkigast är det nog för rödspoven. Det enda område som den häckar på fastlandet i Sverige är vid Kristianstad, som ligger väldigt nära Bromölla. Stenmården är en formidabel boplundrare i de miljöer där rödspoven häckar. En etablering av stenmård kommer nog att resultera i att rödspoven utgår som häckfågel i fastlandssverige, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev