Stenmården kan vara på väg att etablera sig i södra Sverige och ett omfattande arbete för att hitta och avliva djuren pågår. Till vänster stenmård, till höger skogsmård. Foto: P-A Åhlén/Mårdhundsprojektet

Fortsatt kamp för att stoppa stenmård

Jägareförbundets arbete för att stoppa invasiva arter fortsätter, och stort fokus ligger för närvarande på stenmård. Närmare ett 30-tal djur har avlivats i södra Sverige, där stenmården fått fäste och förökar sig.

Stenmården är en oönskad gäst i den svenska faunan. Den kan ta skydd i fordon och det är så man tror att den tagit sig från kontinenten till södra Sverige.

Svenska Mårdhundsprojektet, som också jobbar brett med andra invasiva arter, har på kort tid avlivat nära ett 30-tal stenmårdar i trakterna av Bromölla, Sölvesborg och Kristianstad.

Nu vill projektledaren P-A Åhlén ha hjälp med att hitta flera djur.

 

Tipsa en viltvårdare

– Vill ni hjälpa oss i arbetet att ta bort stenmårdarna ur området Sölvesborg, Bromölla och östra Kristianstad så gå gärna upp på din vind och titta om det finns tecken efter stenmård där. Typiska tecken är spillning och att isoleringen är förstörd . Tipsa oss gärna via Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se eller tipstelefonen 070-339 93 26, så kan vi göra dna-analyser på spillningen. Om det är stenmård kommer vi och tar bort djuren, säger P-A Åhlen på Jägareförbundets hemsida.

 

Ovälkommen gäst

Att stenmården gärna söker sig till vindar i fritidshus kan förklaras av värmen under loftet.

P-A Åhlén konstaterar att djuren ställer till både oreda och dålig lukt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev