Vad som orsakat skadan som ledde till en dansk bockjägares död i augusti går enligt Polisen inte att fastställa. Jägaren hittades död i ett jakttorn med ett sår på vänster underben.

Vad som orsakat skadan som ledde till en dansk bockjägares död i augusti går enligt Polisen inte att fastställa. Jägaren hittades död i ett jakttorn med ett sår på vänster underben. Foto: Ingemar Pettersson

Utredning av jägares död stängs med ett frågetecken

Premium

Efter obduktion och undersökning av dna konstaterar Polisen att det inte går att slå fast vad som orsakade skadan på den jägare som sistlidna augusti hittades död i ett jakttorn i Eksjö kommun.

På bockjaktens andra dag larmades polisen till en jaktmark i östra delen av Eksjö kommun, där en dansk jägare i 60-årsåldern påträffats död i ett jakttorn. Inledningsvis misstänktes brott och två andra jägare greps, men snart nog riktades misstankarna åt ett annat håll.

Polispådrag efter dödsfall i jakttorn – vildsvin kan ha orsakat skada

Såret den döde hade i ett underben samt att marken var uppbökad i närheten av tornet fick Polisen att gå ut med att jägaren troligen attackerats av ett skadskjutet vildsvin, och att han flytt upp i jakttornet där han förblött.

Förhastade slutsatser

Eftersöksjägare kallades till platsen, men trots en omfattade insats med flera hundar kunde de inte hitta några spår efter ett påskjutet vildsvin.

Polisen tveksam till att vildsvin orsakade jägarens död

Efter hand som utredningen gick vidare blev vildsvinsmisstankarna svagare och alltmer tydde på att poliserna på platsen hade dragit förhastade slutsatser.

– Det kan ha varit lite förhastat. Några poliser har sett bök efter vildsvin och dragit slutsatser utifrån det. Dessutom är det ju möjligt att jägaren också jagade vildsvin, sa polisinspektör Katarina Bäck, som handlägger ärendet till Svensk Jakt.

Ett frågetecken

Obduktionsresultatet visade att jägaren förblött av en skada i vänster underben. Att såret skulle orsakats av ett vildsvin gick inte att fastställa.

Såret topsades emellertid i sökandet efter dna som skulle kunna härledas till vildsvin. Något sådant har inte hittats, och när ärendet nu avslutas blir det med ett frågetecken.

Till Sveriges Radio Jönköping säger Katarina Bäck att det inte går att fastställa vad som orsakat jägarens död.

Olycklig teori

Elias Turesson.

Jaktvårdskonsulent Elias Turesson tycker det är olyckligt att Polisen så snabbt gick ut med att det troligen var ett vildsvin som skadat jägaren. Att marken i närheten av tornet där han återfanns var uppbökad kan knappast vara tillräckligt för att dra sådana slutsatser.

– Vildsvinsbök finns praktiskt taget överallt i södra Sverige, så det bevisar ingenting. Men det är lätt att skylla vildsvin för allt möjligt elände. Jag tror knappast att polisen hade varit så frispråkig om misstankarna riktats mot en varg, säger Elias Turesson.

Ogrundad oro

Enligt Elias Turesson har vildsvinen tillräckligt dåligt rykte, utan att det späs på genom händelser som denna.

– Det är tråkigt om människor avstår från att vistas i naturen, från att plocka bär och svamp, på grund av att de är oroliga för att attackeras av vildsvin. En oro som är närmast helt ogrundad, skulle jag vilja säga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev