Vildsvinsbök på platsen där den döde jägaren hittades kan ha fått polisen att dra förhastade slutsatser om vad som orsakat mannens skador. Foto: Mostphotos, Ingemar Pettersson

Polisen tveksam till att vildsvin orsakade jägarens död

Alltmer tyder på att det inte var något vildsvin som orsakade den danske bockjägarens död. Polisen medger att de kan ha dragit förhastade slutsatser.

Under bockjaktens andra dag påträffades en dansk jägare i 60-årsåldern död i ett jakttorn i skogarna mellan Mariannelund och Kråkshult i östra delen av Eksjö kommun. Efter att först haft misstankar om att ett grovt brott begåtts, ändrade sig Polisen under dagen och meddelade att det troligen var ett vildsvin som orsakat jägarens skador.

Polispådrag efter dödsfall i jakttorn – vildsvin kan ha orsakat skada

Varken för eller emot

Polisen har nu tagit del av ett preliminärt obduktionsprototokoll som inte ger några svar på vad som orsakat skadan i jägarens vänstra underben.

– Det går egentligen inte att dra några slutsatser i nuläget. Rättsläkaren skriver att det inte finns något som talar varken för eller emot att skadan har orsakats av ett vildsvin, säger polisinspektör Katarina Bäck, som handlägger ärendet.

Inget resultat av eftersök vid dödsolycka

Skada i underben

Av tidigare mediauppgifter har det framgått att jägaren hade skador på framsidan av låren och på den ena höften. Dessa är enligt Katarina Bäck felaktiga.

– Han hade en skada i vänster underben, det är allt. Det framgår inte av det preliminära obduktionsprotokollet hur långt eller djupt skadan var, men såret hade jämna kanter med tecken på slitskada samt en stor artärskada, säger Katarina Bäck.  

 

Inga spår

Det är ännu inte klarlagt om jägaren hade avlossat sitt vapen nyligen, men geväret stod lutat mot tornräcket med slutstycket framskjutet och jaktkamraterna har inte hört något skott. Något som talar mot att jägaren skulle ha skadskjutit ett vildsvin innan händelsen.

Eftersöksjägare som arbetade i tio timmar på och runt olycksplatsen har inte heller hittat spår efter något skadat vilt.

 

Såg bök

Hur kunde då polisen så snabbt gå ut med att det troligen var ett vildsvin som orsakat mannens skador? Svaret på frågan kan vara något som finns praktiskt taget överallt i Smålandsskogarna:

– Det kan ha varit lite förhastat. Några poliser har sett bök efter vildsvin och dragit slutsatser utifrån det. Dessutom är det ju möjligt att jägaren också jagade vildsvin, säger Katarina Bäck.

Vad som annars kan ha orsakat jägarens skada vill Katarina Bäck inte spekulera i.

– Såret är topsat och det är möjligt att rättsgenetiken kan ge svar på om det har orsakats av ett djur. Men det kan ta några månader. Han kan också ha skurit sig på något annat, men det vet vi inte. Vi får ge oss till tåls. 

 

Ingen utredning

För Polisen är det ingen egentlig utredning som pågår, eftersom det inte rör sig om något brott. Det handlar mer om en administrativ hantering för att få svar på vad som föranledde jägarens död.

Enligt Katarina Bäck har polisen förståelse för att händelsen behöver klarläggas. Särskilt för att människor inte helt i onödan ska dra sig för att vistas i naturen av rädsla för att bli attackerade av aggressiva vildsvin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev