Utlovat regeringsuppdrag om blyhagelförbud saknas
PremiumNaturvårdsverket har ännu inte fått något regeringsuppdrag att ta fram riktlinjer till vad jägarna har att rätta sig efter när blyhagelförbudet träder i kraft. Något som utlovades av de ansvariga ministrarna strax innan jul.
I en debattartikel på Svenskjakt.se publicerad 23 december uppgav landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen ska ge ansvariga myndigheter uppdrag att underlätta för jägare och sportskyttar, efter att EU:s blyhagelförordning trätt i kraft den 16 februari:
”Vi har full förståelse för att många jägare och sportskyttar har uttryckt oro över det nya förbudet. Därför vill vi vara tydliga med att regeringen undersöker möjligheterna för att minimera de negativa effekterna av förordningen för svenska jägare och sportskyttar. Regeringen avser att ge ansvariga myndigheter uppdrag som syftar till att underlätta för dessa grupper.”
Eget initiativ
Trots att det är bråttom har Naturvårdsverket en månad senare inte fått något regeringsuppdrag.
– Vi har inte fått något sådant uppdrag. Den hemsida vi startat med information om vad blyhagelförbudet innebär har vi lagt upp på eget initiativ. Nu följer vi utvecklingen och lägger ut mer information i takt med att frågor besvaras och ny information framkommer, säger Hanna Ek som arbetar med blyfrågan på Naturvårdsverket.
Annat departement
Svensk Jakt har ställt frågor till landsbygdsminister Peter Kullgren om vad som hänt med det utlovade regeringsuppdraget. Några dagar senare svarar ministerns pressekreterare i ett mejl:
”Vad gäller Naturvårdsverket som ligger under Klimat- och näringslivsdepartementet och miljöministern så har myndigheten inlett ett arbete med vägledning angående förbudet.”
Inget uppdrag
Men något uppdrag har inte nått Naturvårdsverket. När Svensk Jakt under torsdagen frågar Hanna Ek om det nu kommit ett regeringsuppdrag där Naturvårdsverket ska ta fram riktlinjer som syftar till att underlätta för jägare och sportskyttar, svarar hon:
– Nej, inte som jag känner till.
Många frågor
Vad skulle då en sådan vägledning/riktlinjer bestå av? Enligt Jägareförbundet finns det en mängd frågor som väntar på svar. På förbundets hemsida listar förbundsjurist Ola Wälimaa några av dem:
• Hur anser Naturvårdsverket att man ska tolka olika definitioner av våtmark, så att den enskilde jägaren på ett enkelt sätt ska kunna förstå vad som gäller?
• Hur ska en jägare som vill och kan använda stålhagel tänka när man jagar med stålhagel efter olika viltarter i olika miljöer som skog och stenig terräng?
• Vilka skjutavstånd är etiskt försvarbara?
• Hur ska en jägare göra som inte kan använda stålhagel i sitt vapen agera när man använder andra alternativ till bly än stål, såsom vismut med mera vid jakt på olika viltarter?
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.