Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på en rendräpande järv. Foto: Kjell-Erik Moseid

Upprepade angrepp leder till skyddsjakt

En järv får skjutas efter ett beslut om skyddsjakt på Jovnevaerie samebys åretruntmarker i Jämtland. En ensam järv jagar bland renarna i området, och samebyn har under de senaste veckorna hittat flera kadaver.

Länsstyrelsen har dokumenterat en järvföryngring men även spår efter en ensam järv i området. Däremot finns där inga andra rovdjur som kan angripa renarna.

Sju dödade renar har hittats sedan den 7 februari, och i vart fall fem av dem är dödade av järv.

 

Återkommande störning

Förutom att järven dödar ren är det också en störning vid upprepade jaktförsök, där renhjorden skingras. Enligt samebyn får renarna ingen betesro, och inom kort kommer delar av renhjorden att börja kalva i det aktuella området.

Länsstyrelsen i Jämtland delar samebyns uppfattning om att det sannolikt är den ensamma järven som dödar renarna. Jakten ska därför främst inriktas mot ett handjur, och vara avslutad senast den 10 mars.

Utveckling av järvstammen i Jämtlands län åren 2004-2018. Det blå strecket representerar inventeringsresultat i antal fastställda järvföryngringar i länet och det röda strecket den beslutade miniminivån i länet. Källa: Länsstyrelsen

Antalet ökar

Någon risk för järvens bevarandestatus föreligger inte, enligt länsstyrelsens beslut. På nationell nivå ligger visserligen antalet järvar något under nivån för gynnsam bevarandestatus, men i regionen ökar järvstammen snabbt.

Järvpopulationen i Jämtlands län nådde sin högsta nivå hittills under 2018 års inventering där antalet föryngringar med god marginal översteg den satta miniminivån för länet.

Några andra åtgärder än jakt anses heller inte aktuella.

 

Revirhävdande vanedjur

Järv som börjat angripa och äta ren är mycket svåra att mota bort från renhjorden.

– Sannolikt kommer järven fortsätta predera ren i området i samma takt så länge som den har gynnsamma jaktförhållanden. Järvar är starkt revirhävdande varför det är osannolikt att järven lämnar sitt revir någon längre tid på grund av motning, skriver länsstyrelsen.

Hela beslutet kan du läsa här.

Jaktområdet på Jovnevaerie samebys åretruntmarker. Karta: Länsstyrelsen i Jämtland

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev